Suroviny
- máslo (změklé ) 220 g
- hladká mouka (lze nahradit pohankovou) 400 g
- třtinový cukr 230 g
- žloutek 6 + 1 na potření
- rum 3 lžíce
- vanilkový lusk 1/2 lžičky
- mléko 3 lžíce
Na podávání
- zakysaná smetana
- marmeláda (kyselejší marmeláda (rybíz, malina, lesní plody))
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte formu o průměru 23–24 cm a vymažte ji důkladně máslem.
- Ve větší míse smíchejte 400 g mouky s 230 g cukru, přidejte 6 žloutků, kostky změklého másla, 3 lžíce rumu a vanilku. Rukama připravte tuhé město.
- Těsto přendejte do formy, dlaněmi pořádně uhlaďte, aby byl povrch zcela rovný. Vidličkou vytvořte na povrchu cca 3mm linky podle libosti.
- V malé mističce rozšlehejte žloutek s mlékem a potřete s ním celý povrch koláče. Dejte si pozor, aby příliš žloutku nezůstalo v linkách, které zdobí koláč.
- Pečte přibližně 30–35 min dozlatova až hněda. Nechte 10 min chladnout, poté můžete koláč opatrně vyklopit.
- Můžete podávat ještě lehce vlažné a jedině s marmeládou a hutnou zakysanou smetanou.
Bretaňský máslový koláč 2 Zdroj: P&G Foodies