Bretaňský máslový koláč

Moje hodnocení
11x

Tento famózní koláč se peče s jednoduchou náplní nebo bez náplně. Záleží jen na vás. :) Můžete ho péct v malých formičkách nebo jako jeden velký koláč. A pozor, je opravdu sytý! :)

8 porcí
60 minut
francouzská

Suroviny

Na podávání

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte formu o průměru 23–24 cm a vymažte ji důkladně máslem.
  2. Ve větší míse smíchejte 400 g mouky s 230 g cukru, přidejte 6 žloutků, kostky změklého másla, 3 lžíce rumu a vanilku. Rukama připravte tuhé město.
  3. Těsto přendejte do formy, dlaněmi pořádně uhlaďte, aby byl povrch zcela rovný. Vidličkou vytvořte na povrchu cca 3mm linky podle libosti.
  4. V malé mističce rozšlehejte žloutek s mlékem a potřete s ním celý povrch koláče. Dejte si pozor, aby příliš žloutku nezůstalo v linkách, které zdobí koláč.
  5. Pečte přibližně 30–35 min dozlatova až hněda. Nechte 10 min chladnout, poté můžete koláč opatrně vyklopit.
  6. Můžete podávat ještě lehce vlažné a jedině s marmeládou a hutnou zakysanou smetanou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

P&G Foodies

P&G Foodies P&G Foodies

Blog www.PGfoodies.com jsme začali psát po návratu z Anglie, kde jsme žili téměř celý rok. Díky strávenému času po boku kamarádky a šéfkuchařky Saimy Khan jsme začali vnímat jídlo úplně v jiných rozměrech. Začali jsme si ho užívat a naučili jsme se zpracovat zeleninu tak, že bez ní už nemůžeme být. Zároveň myslíme na to, aby jídlo i krásně vypadalo. Pomáhá to totiž k tomu, aby se naše rodina nebála něco "zdravějšího" ochutnat. Vyřadili jsme z jídelníčku lepek, rafinovaný cukr a snížili jsme příjem mléčných produktů, moc nám to vyhovuje a o tento způsob vaření se na blogu chceme podělit.

Vytvořili jsme si i vlastní e-shop www.honestmarket.cz s produkty, které nesmějí u nás v kuchyni chybět.


Přečtěte si také

Recepty