Suroviny
- brambory (moučnaté, oškrábané) 750 g
- olivový olej 2 lžíce + na pokapání
- cherry rajčata (rozpůlená nebo roma) 6–8 ks
- olivy (černé ) 50 g (1/2 hrnku)
- kapary (opláchnuté, naložené ve slaném nálevu) 25 g (2 lžíce)
- ančovička (opláchnuté slané ) 3 filátka
- červená cibule (malá, nakrájená na tenké kroužky a namočená v olivovém oleji) 1 ks
- oregano (sušené ) 1 lžička
- forma (na pizzu o průměru 23 cm vymazaná olejem)
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Jestliže nemáte rádi ančovičky, můžete použít konzervovaného tuňáka. Můžete vyzkoušet jakoukoli náplň na pizzu, kterou máte rádi, dokonce i mozzarellu. Servírujte s rajčatovou omáčkou na pizzu a s grilovanými klobásami pro ty, kdo jedí maso. V některých receptech na bramborovou pizzu se bramborová kaše přidává do normálního těsta na pizzu, což chutná výborně, ale pizza je trochu hůř stravitelná a samozřejmě obsahuje pšenici!
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C (plynovou troubu na stupeň 6).
- Vařte brambory v osolené vodě, dokud nezměknou. Potom dobře slijte vodu a z brambor pečlivě oloupejte slupku. Rozmačkejte brambory a potom je nechte chladnout 5 minut. Zamíchejte do nich olivový olej a ochuťte je. Pomocí lžíce přesuňte brambory do připravené formy na pizzu a nahoře je zarovnejte.
- Na brambory rozložte rajčata, olivy, kapary, ančovičky a cibulové kroužky. Posypte sušeným oreganem a pokapejte olivovým olejem. Pečte v troubě 20 minut. Podávejte horké nebo vychladlé.