Suroviny
- moučnaté brambory, oškrábané 750 g
- Olivový olej 2 lžíce + na pokapání
- rozpůlená cherry rajčata nebo roma 6–8 ks
- černé olivy 50 g (1/2 hrnku)
- opláchnuté kapary, naložené ve slaném nálevu 25 g (2 lžíce)
- opláchnuté slané ančovičky 3 filátka
- malá červená cibule, nakrájená na tenké kroužky a namočená v olivovém oleji 1 ks
- sušené oregáno 1 lžička
- mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
- forma na pizzu o průměru 23 cm vymazaná olejem
Jestliže nemáte rádi ančovičky, můžete použít konzervovaného tuňáka. Můžete vyzkoušet jakoukoli náplň na pizzu, kterou máte rádi, dokonce i mozzarellu. Servírujte s rajčatovou omáčkou na pizzu a s grilovanými klobásami pro ty, kdo jedí maso. V některých receptech na bramborovou pizzu se bramborová kaše přidává do normálního těsta na pizzu, což chutná výborně, ale pizza je trochu hůř stravitelná a samozřejmě obsahuje pšenici!
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C (plynovou troubu na stupeň 6).
- Vařte brambory v osolené vodě, dokud nezměknou. Potom dobře slijte vodu a z brambor pečlivě oloupejte slupku. Rozmačkejte brambory a potom je nechte chladnout 5 minut. Zamíchejte do nich olivový olej a ochuťte je. Pomocí lžíce přesuňte brambory do připravené formy na pizzu a nahoře je zarovnejte.
- Na brambory rozložte rajčata, olivy, kapary, ančovičky a cibulové kroužky. Posypte sušeným oreganem a pokapejte olivovým olejem. Pečte v troubě 20 minut. Podávejte horké nebo vychladlé.