Suroviny
- vepřová panenka 2
- smetana ke šlehání 2
- lišky 400 g
- rozmarýn 2
- šalotka 2
- Grana Padano 150 g
- máslo 100 g
- brambory 5
- anglická slanina 1 balení
- bílé víno 100 ml
- slunečnicový olej
- vývar 50 ml
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Oloupeme brambory, nakrájíme na menší kostky a dáme vařit do osolené vody. Panenku rozpůlíme, očistíme, okořeníme solí a pepřem a orestujeme na rozpáleném oleji z každé strany cca 3 minuty. Poté ji dáme do pekáče a dopečeme 15 minut na 195 °C.
- Na výpeku v pánvi orestujeme šalotku, přidáme lišky a restujeme, přilijeme víno, vývar a dobře vyvaříme. Zalijeme smetanou, krátce provaříme a zahustíme grano padanem. Uvařené brambory rozšťoucháme, přidáme opečenou slaninu a jarní cibulku.
Autor receptu: Tomáš Jankovič