Suroviny
- hovězí maso 1500 g
- špek
- cibule 3
- mrkev 6
- petržel 3
- celer 1
- hořčice 1 lžíce
- cukr 2 lžíce
- citron 1
- divoké koření
- nové koření
- pepř
- smetana na vaření 2 lžíce
- mléko 1 l
- hladká mouka
- ocet 1 lžíce
- olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Maso vcelku prošpikujeme, osolíme, opepříme a na oleji zatáhneme ze všech stran. Do hrnce dáme olej, nakrájenou nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme koření, cukr, hořčici, ocet, citron, orestujeme a necháme dusit. Zalijeme vývarem, přidáme prošpikované maso a přikryté dusíme doměkka. Poté maso vyjmeme a vyndáme koření. Vše rozmixujeme, mléko dobře rozkvedláme se smetanou a hladkou moukou a povaříme a dochutíme dle libosti a požadované hustoty.
- Karlovarský knedlík: Rohlíky nakrájíme na kostičky, vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Smícháme se žloutky, nasekanou petrželovou nati, moukou, mlékem, osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku. Necháme chvilku odležet a poté opatrně zamícháme sníh z bílků. Knedlíkové šišky zabalíme do potravinové fólie a vaříme 20-25 minut.