Suroviny
- slanina 500 g
- cibule 3
- česnek 3 stroužky
- javorový sirup 50 ml
- třtinový cukr 50 g
- voda 200 ml
- rum (mandlový) 50 ml
- jablečný ocet 50 ml
- sůl
Domácí pečivo
- sušené droždí 3 ML
- hladká mouka 3 hrnky
- voda 1 hrnek
- sůl 1 ML
- olivový olej 1 PL
- cukr
Postup přípravy
- Nakrájíme si slaninu nadrobno a necháme vypéct na pánvi. Poté slaninu vytáhneme a do pánve vložíme nakrájenou cibuli a česnek.
- Připravíme si všechny tekutiny a cukr. Když je cibulka zlatavá, přidáme vše, co jsme si navážili, plus slaninu a necháme 2 hodiny vařit. Občas promícháme nebo podlijeme vodou.
- Z cukru, teplé vody a droždí uděláme kvásek. Mouku smícháme se solí a přilijeme kvásek. Vypracujeme vláčné těsto a necháme zhruba hodinu kynout.
- Poté vytvoříme bagety, které necháme ještě chvilku odležet a pak dáme upéct na 220 °C asi 20 minut.
Autor receptu: Jaroslava Boumová