Head
- vývar 1 l
Postup přípravy
- Troubu si předehřejeme na 200°C. Na plech naskládáme cibule, které neloupeme, ale jen odkrojíme bříška. Pokapeme olivovým olejem a pečeme 20-30 minut dozlatova. Teprve po vychladnutí cibule oloupeme. Červené víno nalijeme do většího hrnce a na mírném plamení necháme odpařit alkohol. Přidáme vývar, upečenou cibuli, a vaříme do měkka. Jakmile je cibule měkká, přidáme smetanu, necháme provařit, přelijeme do nádoby, rozmixujeme a následně přepasírujeme přes sítko. Prohřejeme, dochutíme solí a pepřem, a podáváme s tyčinkou z tymiánu a syrovými chipsem.
- Tymiánové tyčinky: Do misky nalijeme 150 ml teplé vody, přidáme droždí a cukr, zamícháme a necháme 10 minut odstát. Troubu předehřejeme na 200°C. V míse dobře smícháme obě mouky, sůl a tymián, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vlijeme směs s droždím. Na pomoučeném válu uhněteme měkké těsto, které rozdělíme dle potřeby na dílky, a z každého vyválíme dlouhý váleček. Tyto válečky položíme na plech a pečeme 10-15 minut.
- Chipsy: Na pečicí papír rozprostřeme nastrouhaný sýr a pečeme, dokud se sýr nezačne tavit a nespojí se. Poté necháme vychladnout, a nakrájíme nebo rozlomíme na chipsy různých tvarů.