Suroviny
- jablka 5
- máslo 200 g
- skořice
- vanilkový cukr
- citron 1
- calvados 100 ml
- hnědý cukr 200 g
- špaldové vločky 200 g
- hladká mouka 150 g
- vanilková zmrzlina
Karamel
- cukr krystal 150 g
- smetana 150 ml
- máslo 50 g
- sůl
Postup přípravy
- Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zakápneme citronovou šťávou a posypeme skořicí, cukrem a podlijeme calvadosem. Promícháme. V misce smícháme máslo se suchými ingrediencemi a vytvoříme drobenku.
- Zapékací mísu vymažeme máslem a vložíme do ní jablka. Navrch dáme drobenku a necháme péct cca 25–30 minut. Cukr na karamel necháme pozvolna rozpustit a zkaramelizovat. Poté po troškách přidáváme smetanu a mícháme. Osolíme a vmícháme máslo. Teplý crumble servírujeme s kopečkem vanilkové zmrzliny a karamelem.
Autor receptu: Lucie Havlíčková