Suroviny
- vepřová panenka 2
- portské víno 100 ml
- javorový sirup 2 PL
- rostlinný olej
- zelenina
- brambory 600 g
- vanilková esence
- Máslo 50 g
- plnotučné mléko 100 ml
- provensálské koření
- sůl
- pepř
Postup
- Vepřovou panenku odblaníme, okořeníme a necháme zarestovat na troše rostlinného oleje. Mezitím nakrájíme zeleninu na středně velké kousky. Zeleninu dáme do většího pekáčku vymazaného olejem a vše vložíme do trouby, kde zeleninu předpékáme cca 15 minut na 180 °C.
- Následně k zelenině přidáme panenku, podlijeme ji portským vínem a javorovým sirupem a vše společně pečeme dalších 12 minut. Po upečení necháme panenku 5 minut odpočívat a až poté nařežeme na plátky.
- Na vanilkovou bramborovou kaši oloupeme brambory, které dáme vařit na cca 20 minut do mírně osolené vody. Následně scedíme, ještě teplé brambory rozšťoucháme v hrnci a po kouscích zapracujeme máslo.
- Brambory následně vyšleháme dohladka. Přilijeme ohřáté mléko nebo smetanu a pomícháme. Na závěr do kaše vmícháme vanilková semínka a pár kapek vanilkové esence. Dochutíme solí a pepřem. Kaši servírujeme společně s nakrájenou panenkou a zeleninou.
Autor receptu: Martin Bláha