Maso a marináda
- hovězí kýta 300 g
- citronová tráva 1 stonek
- cibule 1/2
- česnek 3 stroužky
- sůl 2 špetky
- cukr 1 špetka
- sezamový olej 1 PL
- rybí omáčka 1 PL
- ústřicová omáčka 1 PL
- rostlinný olej 1 PL
Příloha
- rýžové vlasové nudle 250 g
- ledový salát 1/4
- mrkev 1
- koriandr (případně další asijské bylinky nebo chilli paprička)
- pražené nesolené arašídy 1 hrst
- mungo klíčky 1 hrst
- osmažená cibulka
Zálivka
- rýžový ocet (hnědý) 1 ML
- rybí omáčka 2 ML
- cukr 1 PL
- sůl špetka
- voda 50 ml
Postup
- Hovězí kýtu nakrájíme ostrým nožem proti směru svalových vláken na co nejtenčí plátky. Citronovou trávu nakrájíme na velmi jemno, cibuli a česnek nadrobno. Všechnu citronovou trávu a polovinu připravené cibule a česneku přidáme k masu.
- Směs osolíme a smícháme s cukrem, sezamovým olejem, rybí a ústřicovou omáčkou. Vše důkladně promícháme a necháme marinovat 20 minut při pokojové teplotě nebo přes noc v lednici.
- Rýžové nudle vložíme do hrnce s lehce osolenou studenou vodou a přivedeme k varu. Na mírném plameni vaříme do změknutí, cca 20 minut. Scedíme a propláchneme teplou vodou. Ledový salát a mrkev nakrájíme na tenké proužky. Koriandr rozebereme na lístečky. Arašídy rozdrtíme v hmoždíři nebo pevnějším sáčku.
Připravíme si zálivku
- V malém kastrůlku rozmícháme rýžový ocet, rybí omáčku, cukr, sůl a vodu. Zahříváme, dokud se vše nerozpustí. Do teplé zálivky přidáme polovinu zbývajícího česneku, případně i nakrájenou chilli papričku.
- Na pánvi rozehřejeme lžíci rostlinného oleje, přidáme zbytek cibule a česneku. Necháme rozvonět, vložíme namarinované hovězí maso a za stálého míchání zprudka orestujeme. Restování by nemělo trvat dlouho, aby maso nebylo tuhé.
- Do servírovací misky dáme uvařené nudle, na ně ledový salát, mrkev, mungo klíčky, koriandr, a pokud máme, tak i další bylinky. Přidáme maso, posypeme praženými arašídy a smaženou cibulkou a celý pokrm bohatě zalijeme teplou zálivkou.
Autor receptu: Son „Šon“ Chung
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!
Perfektní recept na domácí Bún bò Nam Bô