Suroviny
- kachní stehna 5
- červené sterilované zelí
- med
- jablka
- drcený kmín
- mletá skořice
- hladká mouka
- sádlo
- cukr
- brambory
- hrubá mouka
- vejce
- sůl
Postup
- Troubu předehřejeme na 160 °C. Stehna omyjeme a osušíme. Vložíme je do pekáče, osolíme a posypeme kmínem. Přidáme celou palici česneku překrojenou napříč a tymián. Podlijeme sklenicí vody, přiklopíme, pečeme v troubě 2 hodiny.
- Poté maso odkryjeme, teplotu zvýšíme na 190 °C a pečeme ještě 30 minut. Kachna by měla mít zlatavou kůži. Mezitím si začneme připravovat zelí a lokše.
Zelí
- Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibulku, přidáme cukr a necháme trochu zkaramelizovat.
- Následně přidáme červené zelí na proužky, jablka, osolíme, opepříme, zalijeme vodou a dusíme do měkka. Ke konci dušení přidáme skořici a zahustíme hladkou moukou.
Lokše
- Brambory nastrouháme najemno, přisypeme k nim mouku a trochu soli. Z uvedených surovin zpracujeme ručně těsto (podle potřeby přidáme víc mouky, aby se těsto nelepilo, ale zase nesmí být tuhé).
- Těsto rozdělíme na 6 dílů a na pomoučené ploše z nich opatrně vyválíme placky o průměru 25 centimetrů. Na suché pánvi nebo plotýnce opečeme z obou stran, dokud se placky nezačnou nadouvat a neobjeví se na nich zlaté plochy.
- Hotové placky ještě horké pomažeme rozpuštěným sádlem a poskládáme je na sebe. Ondřejovi se lokše nepodařilo připravit, a tak ze stejného těsta uvařil knedlíky (viz foto).
Autor receptu: Ondřej Provazník