Korpus
- hladká mouka 200 g
- máslo 200 g
- cukr krupice 150 g
- vejce 4
- kravské mléko 100 ml
- matcha 4 ML
- kypřicí prášek do pečiva 2 ML
Krém
- bílá čokoláda 2 balení
- smetana ke šlehání kelímek
- tučný tvaroh 1
- vanilkový cukr
Na ozdobení
- borůvky 200 g
Postup
- Alespoň 20 minut před začátkem si všechny ingredience připravíme, aby měly pokojovou teplotu. Do mísy prosejeme mouku, matchu a kypřicí prášek, vše metlou promícháme, aby se nám ingredience krásně propojily. V další míse vyšleháme máslo s cukrem tak, aby byl krém nadýchaný. Rozdělíme si vejce na žloutky a bílky, žloutky po jednom za stálého míchání přidáváme do másla s cukrem.
- Bílky si zvlášť vyšleháme do pěny. Do krému z másla přidáme mléko a zašleháme ho. Stěrkou smícháme krém, suché ingredience a poté přidáme bílky. Přelijeme těsto do formy o průměru 25 cm, kterou si vyložíme pečicím papírem. Dáme do trouby rozehřáté na 175 °C.
- Pečeme cca 45 minut, zkusíme špejlí, zda těsto nelepí, případně pečeme déle. Korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém.
- Rozpustíme nalámanou čokoládu ve vodní lázni. Ve větší míse si vyšleháme smetanu a poté do ní zamícháme tvaroh. Postupně přidáme bílou čokoládu a necháme krém odpočinout v lednici.
- Třetinu borůvek si nakrájíme na poloviny, zbytek můžeme nechat v celku.
- Rozkrojíme si korpus na dvě části a promažeme krémem, poklademe jej nakrájenými borůvkami a přiklopíme druhou částí korpusu. Vršek dortu opět potřeme krémem a posypeme borůvkami. Necháme odpočinout v lednici a poté můžeme podávat.
Autor receptu: Terezie Jandová