Suroviny
- hnědý cukr 1-2 PL
- pálivé koření 3 PL
- vepřová panenka 600 g
- slanina 400 g
- rostlinný olej 1-2 PL
- dijonská hořčice 1-2 PL
- meruňkový džem 1/4 sklenice
Šťouchané brambory
Postup
Panenka
- Předehřejeme troubu na 200 °C. Smícháme hnědý cukr a kajenské koření v malé míse. Koření rozprostřeme na dřevěné desce. Položíme vepřový zadní plátek na koření a vmasírujeme koření do masa, aby se plátek dobře obalil kořením. Zabalíme panenku slaninou. Rozehřejeme rostlinný olej v pánvi na středně silném ohni. Opečeme vepřový plátek z obou stran po dobu 2–3 minut.
- Pánev vložíme do trouby a pečeme dalších 20 minut. Vyjmeme pánev z trouby, ale nevypínáme ji. Plátek vyjmeme a potřeme ho dijonskou hořčicí a meruňkovým džemem. Pánev znovu vložíme do trouby a pečeme dalších 10 minut. Vyndáme panenku z pánve a dáme pánev na plotnu.
- Přidáme 150 ml vody a vaříme na středně silném ohni. Lehce zasypeme jíškou, a tím nám vznikne omáčka.
Šťouchané brambory
- Dáme vařit brambory a batáty. Na pánvi rozehřejeme máslo a dáme nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a osmahneme. Mezitím scedíme brambory a přidáme k nim 200 g másla.
- Rozšťoucháme brambory a přidáme slaninu s cibulkou. Dochutíme solí, pepřem a natrhanou řeřichou a nasekanou pažitkou.
Autor receptu: Petr Gebauer