Směs koření
- zázvor 2 ML
- česnek 2 ML
- drcený římský kmín 1 ML
- mletý koriandr 1 ML
- kurkuma 1/4 ML
- kajenský pepř 1/2 - 1 ML
- mletá sladká paprika 1 PL
- koření garam másala 1 ML
Kuře tikka
- kuřecí prsa 3
- olivový olej 4 PL
- kardamom 5 tobolek
- skořice 5 cm
- cibule 1 a 1/2
- rajče 1 velké
- rajský protlak 1 ML
- voda 150 ml
- sůl
- bílý jogurt (na zjemnění a ozdobení)
Naan placky
- hladká mouka 450 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 ML
- droždí
- krupicový cukr 3 ML
- voda 190 ml
- sůl 1 PL
- černucha (černý kmín) 2 ML
- máslo 40 g
- bílý jogurt 220 g
Postup
- V misce smícháme zázvor, česnek, římský kmín, koriandr, kurkumu, cayenský pepř, koření garam masala a papriku. V pánvi osmahneme cibule, přidáme směs koření. Přidáme omáčku masala a asi minutu mícháme. Přidáme i zbývající ingredience.
- Pak přidáme rajské jablíčko a tomatové pyré a mícháme zase asi jednu minutu, až se všechno spojí. Přilijeme vodu a směs uvedeme za stálého míchání do mírného varu. Omáčku ochutnáme, a pokud je potřeba, podle chuti osolíme.
Příprava kuřecích prsíček
- Osolené kostky kuřecího masa promícháme důkladně s omáčkou masala. Spolu povaříme za míchání 10 až 12 minut, nebo až je kuřecí maso měkké. Zjistíme to tak, že vyjmeme jeden kousek, ostrým nožem ho rozkrojíme a posoudíme, zda je maso již křehké a měkké.
- Pro zjemnění chuti omáčky můžeme přidat jednu malou plechovku kokosového mléka nebo středně velký kelímek jogurtu. Vše zase dobře zamícháme a asi 5 minut provaříme.
Naan placky
- Z droždí, cukru, části vlažné vody a trochy navážené mouky si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy dáme zbylou mouku, naběhlý kvásek, sůl, prášek do pečiva, černuchu, rozpuštěné máslo a jogurt. Přidáme i zbylou vlažnou vodu. Vše vypracujeme v robotu v hladké těsto a necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.
- Poté těsto rozdělíme na 8 dílů, ze kterých připravíme bochánky, které necháme znovu krátce nakynout. Rozehřejeme pánev a bochánky postupně obalíme v mouce, vyválíme a po jedné straně lehce potřeme vodou. Potřenou stranou pokládáme do pánve a pečeme z obou stran asi 3 minuty.
- Vyndáme a potřeme rozpuštěným nebo přepuštěným máslem. Hotové chleby vrstvíme na sebe. Podáváme ideálně ještě teplé jako přílohu k indickým jídlům.
Autor receptu: Kateřina Pitnerová
Indická kuřecí tikka masala s krémovou rajčatovou omáčkou a naan plackami