Suroviny
- hovězí nízký roštěnec 600 g
- cibule 3
- rostlinný olej
- červené suché víno 500 ml
- švestková povidla 5 PL
- skořice
- balzamikový ocet 2 PL
- rozmarýn
- cukr
- máslo
- sůl
- pepř
Šťouchané brambory
- brambory 1 kg
- slanina 75 g
- jarní cibulka
- máslo
Postup
- Maso očistíme, osolíme, opepříme a lehce nakrojíme konce nožem, aby se při restování nezkroutilo. V hrnci rozpálíme olej a opečeme na něm maso hezky do barvy. Ve stejném hrnci orestujeme cibulku, až chytne také hezkou barvu, přihodíme opečené maso, zalijeme vínem a přidáme rozmarýn.
- Víno necháme chvíli povařit, zakryjeme a dusíme maso, dokud nebude měkké. Vytáhneme roštěnky a přidáme povidla, skořici a balzamikový ocet. Krátce povaříme, ochutnáme a případně dochutíme. Pokud je omáčka příliš kyselá, můžeme přidat trochu cukru anebo více povidel. Výsledná chuť by měla být sladkokyselá.
- Po dochucení přihodíme zpátky roštěnky a omáčku můžeme ještě zredukovat. Po zredukování zjemníme omáčku máslem a můžeme podávat.
Šťouchané brambory
- Dáme vařit brambory. Zatímco vaříme brambory, začneme opékat slaninu a chvíli před dovařením brambor přidáme ke slanině jarní cibulku a máslo.
- Po dovaření brambor je rozmačkáme a přidáme k připravené slanině s cibulkou. Vše důkladně promícháme a je hotovo.
Autor receptu: Štěpán Polanský
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!