Suroviny
- mrkev 1
- celer 1/4
- cibule 1
- řapíkatý celer 1
- anglická slanina 100 g
- česnek 3 stroužky
- hovězí zadní 1 kg
- olej 3 PL
- rajský protlak 1 PL
- červené víno 750 ml
- hovězí vývar 500 ml
- tymián 1 snítka
- bobkový list 2
- žampiony 100 g
- máslo 100 g
- petržel 1 hrst
- brambory
- batáty
- zelenina (na chips)
- sůl
- pepř
Postup
- Mrkev, celer a cibuli oloupeme, spolu s řapíkatým celerem vše nakrájíme na kousky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme. Hovězí maso nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. V tlakovém hrnci rozehřejeme olej a maso na něm ze všech stran zprudka orestujeme dozlatova. Vyjmeme, odložíme stranou a do hrnce vsypeme slaninu, kterou také zprudka orestujeme. Ke slanině přidáme mrkev, celer, řapíkatý celer, cibuli a prolisovaný česnek. Vše společně restujeme zhruba 5 minut a poté přimícháme rajčatový protlak.
- Ještě pár minut opečeme. Do hrnce přilijeme víno a necháme jej vyvařit na polovinu, trvá to zhruba 15–20 minut. Přilijeme vývar, maso vložíme zpět do hrnce, přidáme tymián, rozmarýn a bobkový list. Tlakový hrnec uzavřeme a cca 1,5 hodiny necháme vařit. Žampiony očistíme a přepůlíme. Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla a orestujeme žampiony dozlatova. Po uvaření z hrnce odpustíme páru. Vyjmeme bylinky a bobkový list a část zeleniny.
- Přimícháme zbylé máslo a následně zbylou zeleninu přepasírujeme. Podáváme s restovanými žampiony a bramborovo-batátovým pyré – brambory i batáty oloupeme, nakrájíme a uvaříme, poté přidáme teplé mléko, máslo a rozmixujeme na pyré. Zeleninový chips – mrkev a celer si nakrájíme na co nejtenčí plátky, osolíme, pokapeme olivovým olejem a dáme péct na 200 °C na 15–20 minut.
Autor receptu: Veronika Kolínková