Suroviny
- vinná klobása 500 g
- hladká mouka 200 g
- gouda 3/4 bločku
- libeček
- muškátový oříšek
- vejce
- strouhanka
- sůl
- pepř
Tatarkové hranolky
- brambory 7
- tatarská omáčka 2 PL
- olej 1 PL
- mletá paprika
- čerstvě namletý pepř 3/4 ML
- sůl 1/2 ML
Salát coleslaw
- hlávkové zelí 1/2
- mrkev 4
- majonéza 2 PL
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
Postup
- Vymačkáme klobásu ze střívka a dáme ji do misky. Přidáme 200 g hladké mouky. Rozkrájíme ¾ sýru gouda na kostičky a přidáme do misky. Nasekáme hrstku libečku najemno a přidáme do směsi společně s hrstkou soli a špetkou muškátového oříšku.
- Nakonec přidáme jedno vejce a vše promícháme. Z namíchané směsi děláme placky o velikosti dlaně, které následně obalíme ve strouhance.
- Na pánev si dáme olej a rozehřejeme ho. Řízek poté lehce osmažíme a dáme na plech. Plech dáme do trouby a pečeme cca 40 minut na 170 °C.
Tatarkové hranolky
- Brambory pořádně omyjeme, nakrájíme na měsíčky a dáme do misky. Přidáme 2 polévkové lžíce tatarky, 1 polévkovou lžíci oleje, mletou papriku, ¾ čajové lžičky mletého pepře a ½ čajové lžičky soli.
- Vše zamícháme, dáme do misky a do trouby, pečeme 40 minut na 170 °C. Ideálně pečeme společně s holandskými řízky.
Salát Coleslaw
- Rozkrájíme najemno hlávkové zelí, dáme do misky, přiměřeně osolíme (cca ½ čajové lžičky). Vše rukama pořádně promačkáme, vodu slijeme do dřezu.
- Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, 2 lžíce majonézy, čajovou lžičku cukru a špetku pepře. Zakapeme citrónovou šťávou z ½ citrónu, vše pořádně promícháme a necháme uležet cca 3 hodiny.
Autor receptu: Tomáš Gut