Suroviny
- vepřová kýta 1 kg
- kyselé okurky
- šunka 100 g
- mrkev 2,5
- celer 500 g
- petržel 900 g
- nové koření
- celý pepř
- bobkový list
- slanina 100 g
- smetana na vaření
- hladká mouka 1 PL
- hořčice 1 ML
- citrony
- cukr
- olej
- máslo
- sůl
Karlovarský knedlík
- toustový chléb 1
- vejce 3
- plnotučné mléko 300 ml
- hrubá mouka 150 g
- petrželová nať 2 hrsti
- muškátový oříšek 2 špetky
- sůl
Postup
- Maso prošpikujeme nakrájenými okurkami, částí slaniny a párkem. V kastrolu rozehřejeme trochu oleje a lžíci másla, přidáme kostičky zbylé slaniny a necháme chvíli restovat. Přidáme nakrájenou zeleninu, cibuli a všechno koření. Restujeme asi 5 minut.
- Vložíme maso a zprudka ze všech stran opečeme. Podlijeme vodou, přikryjeme a dusíme. Měkké maso vyjmeme, rozmícháme mouku v trošce studené vody, přilijeme k omáčce a zhruba 20 minut provaříme.
- Nakonec zjemníme smetanou, dochutíme citronem, cukrem, můžeme přidat 1 lžičku hořčice. Omáčku rozmixujeme. Maso nakrájíme na plátky a servírujeme s omáčkou a houskovým knedlíkem.
Karlovarský knedlík
- Toustový chléb nakrájíme na malé kostičky. Petrželovou nať nasekáme a přisypeme k pečivu. Do jiné misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku.
- Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Všechny suroviny promísíme, aby se spojily, a přimícháme tuhý sníh. Tvoříme knedlíky a vaříme je v mírně osolené vodě asi 15 minut.
Autor receptu: Josef Pacula
Přehrajte si exkluzivně druhý díl nové rozpálené show Česko na grilu na prima+