Suroviny
- hovězí svíčková
- telecí kýta
- krůtí maso
- kachní prsa
- krůtí krk
- olej
Přílohy
- nakládané cibulky
- nakládané okurky
- chilli paprička
- kukuřice
Domácí omáčky
- zakysaná smetana
- bílý jogurt
- keříková rajčata
- kečup
- strouhaný sýr
- česnek 7 stroužků
- chilli papričky
- olivový olej
- červený vinný ocet
- oregano
- čerstvě namletý pepř
- hladkolistá petržel hrst
- plnotučná hořčice
- sůl
Postup
- Den předem si uvaříme ze 4 druhů masa a krůtího krku silný a hutný vývar. Vývar táhneme 7 hodin. K fondue potřebujeme speciální nádobí, 2 hrnce s podpalem, speciální vidličky, lžičky a talíře. Do jednoho hrnce se připraví horký vývar, do druhého hrnce olej. Maso nakrájíme na kousky a dáme na talíř.
- Připravíme do speciálních misek přílohy, do skleniček pak omáčky, které připravujeme krátce před použitím, jen omáčku chimichurri připravujeme den předem a zavakuujeme, aby se ingredience mohly hezky spojit, hlavně aby chuť chilli byla cítit. Omáčky jsou nenáročné na přípravu – improvizujete dle chuti a nálady, klasický je základ česnekové pomazánky – jen ji připravíme řidší.
- Rajská omáčka – do základu bílého jogurtu rozmixujeme oloupaná keříková rajčátka, dochutíme solí, pepřem, smetanou, lžící kečupu a tatarky. Sýrová omáčka – do základu jak zakysané smetany, tak i bílého jogurtu přidáme dva druhy sýru a lžíci tatarky.
- Na závěr podpálíme oba hrnce a vysvětlíme hostům, jak si bude maso připravovat každý sám.
Autor receptu: Věra Patt