Těsto
- lískové ořechy 56 g
- pšeničná celozrnná mouka 30 g
- špaldová mouka 36 g
- máslo 36 g
- plnotučné mléko 20 ml
- vejce 4
- třtinový cukr 80 g
- kypřicí prášek do pečiva 6 g
- vanilkový extrakt 1 ML
- sůl špetka
Pyré
- mango 1
- limetková šťáva 2 PL
- maracuja 1/2
Krém
- odtučněný tvaroh 175 g
- cream cheese 125 g
- bílá čokoláda 33 g
- čekankový sirup 25 g
- strouhaný kokos 5 g
Postup
Těsto na cupcaky
- Nejprve si najemno rozemeleme lískové ořechy v sekacím nástavci od tyčového mixéru. Rozpustíme si máslo v mikrovlnce a necháme jej zchladnout. Do střední mísy prosijeme hladkou a celozrnnou mouku, včetně otrub. K moukám přisypeme najemno namleté lískové oříšky, kypřicí prášek, sůl a vše stěrkou promícháme.
- Rozbijeme si vejce od šťastných slepiček, zvlášť do vysoké nádoby žloutky a do jiné vysoké nádoby bílky. Žloutky si vyšleháme s cukrem. Potrvá to zhruba 3 minuty, než se nám vytvoří světlá nadýchaná pěna. Do směsi přilijeme rozpuštěné a zchladlé máslo, lžičku domácího vanilkového extraktu (jak na něj, se dozvíte ve videu) a mléko. Troubu nastavíme na horkovzduch 155 °C.
- Vyšleháme zbytek surovin ve žloutkové směsi. Důkladně si umyjeme a vysušíme metličku a jdeme na tuhý sníh. K bílkům přisypeme špetku soli a šleháme nejprve na nízký stupeň a postupně zvyšujeme otáčky, dokud se nám nevytvoří tuhý sníh.
- Do mísy s moukou přilijeme žloutkovou směs a stěrkou vymícháme konzistentní těsto. 1/5 tuhého sněhu vložím do mísy s těstem, abychom si směs na cupcaky rozředili a snadněji do ní posléze zapracovali zbytek sněhu pomocí krouživých pohybů. Zbytek sněhu pomyslně rozdělíme na 4 části a postupně sníh zabalíme do těsta.
- Těsto nalijeme do výšky3/4 košíčků. Pečeme 25 minut. Raději zkusíme špejlí, zda jsou cupcaky propečené. Muffiny necháme zchladnout v otevřené troubě.
Mangové pyré s marakujou
- Zralé mango okrojíme od pecky a slupky. Nakrájíme jej na menší kostky. Ty vložíme do malého hrnce. Do hrnce vydlabeme půlku marakuji, přidáme dvě lžíce limetové šťávy a povaříme pár minut pod pokličkou na nízký stupeň.
- Směsí mícháme. Mango obsahuje cukr, proto má tendenci se mírně napalovat. Následně směs přelijeme do vysoké nádoby a ponorným mixérem rozmixujeme na hladké pyré. Necháme zchladnout a přesuneme do lednice vychladit.
Krém
- Do vysoké mísy vložíme tvaroh, cream cheese, rozpuštěnou čokoládu (nejlépe to jde v mikrovlnce nebo nad vodní parou), čekankový sirup, domácí vanilkové aroma a strouhaný kokos.
- Vše vyšleháme do celistvého krému. Dáme zachladit do lednice.
Kokosové plátky
- Plátky kokosu opečeme na sucho na pánvi do zlaté barvy, přisypeme sůl.
- Promícháme a necháme vychladnout.
Kompletace
- Nožem vyřízneme kulatý otvor v muffinech, necháme si kousek od okraje a nesmíme proříznout spodní část. Dovnitř nalijeme pyré, nahoru navrstvíme krém pomocí cukrářského pytlíku a trezírovací špičky.
- Krém ozdobíme plátky slaného kokosu, zbylou půlkou passion fruit a citronovým tymiánem. Necháme hodinu vychladit.
Autor receptu: Jana Řezáčová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!