Fondán
- hořká čokoláda 90 g
- máslo 90 g
- cukr krupice 90 g
- hladká mouka 60 g
- vejce 3
- máslo (na vymazání formy)
- polohrubá mouka
Horké maliny
- maliny 200 g
- cukr krupice 2 PL
- máslo 1 PL
Domácí vanilková zmrzlina
- smetana ke šlehání 500 ml
- plnotučné mléko 250 ml
- žloutek 6
- vanilkový lusk 1
- vanilkový cukr 2
- cukr krystal 160 g
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 °C. Ve vodní lázni si rozpustíme máslo a čokoládu. Elektrickým šlehačem ušleháme vejce krásně do pěny (několik minut), následně za stálého šlehání přisypáváme cukr – postupně, ne naráz.
- Šleháme, aby vejce pěkně nabyla a vytvořila se hezká pěna. Za míchání (nebo šlehání na nejnižší stupeň) vlijeme postupně směs z čokolády a másla do našlehaných vajec s cukrem. Jakmile se spojí, vmícháme mouku.
- Formičky na fondán vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Naplníme je směsí (počítejme s tím, že těsto trochu vyskočí, tak neplníme až po okraj). Pečeme na 90 °C 6–7 minut.
Horké maliny
- Rozehřejeme pánev a na mírném ohni rozpustíme lžíci másla, přisypeme cukr a pomalu necháme rozpouštět a karamelizovat.
- Nenecháme však cukr příliš ztmavnout. Přidáme maliny, mícháme a zahříváme. Pokud chceme maliny hustší, necháme trošku vody za stálého míchání vypařit.
Domácí vanilková zmrzlina
- Do hrnce dáme smetanu i mléko, podélně rozřízneme vanilkový lusk a pomocí lžičky z něj vyškrabeme dužinu. Dužinu i lusk přidáme ke smetaně s mlékem a vše začneme vařit na mírném plameni. Stále mícháme a když se začne směs vařit, mícháme ještě minutku a poté odstavíme a necháme louhovat vanilku ještě minimálně dalších 30 minut.
- Mezitím si pomocí mixéru vyšleháme žloutky s cukrem i vanilkovým cukrem. Mixujeme déle, abychom získali hladký krém. Směs smetany, mléka a vanilky opět za stálého míchání trochu přihřejeme a zahřátou vanilkovou smetanu začneme pomalinku lít do připravené žloutkové směsi. Stále během toho jemně mícháme, aby se nám žloutky nesrazily. Když tyto dvě směsi spojíme, přelijeme je do čistého hrnce a opět za stálého míchání ohříváme, dokud směs lehce nezhoustne.
- Hotovu směs necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté přelijeme do krabičky, ve které budeme zmrzlinu mrazit. Dáme ji do mrazáku a každou hodinku až dvě ji pořádně promícháme, aby byla hezky jemná a krémová. Míchání opakujeme přibližně 5x, poté ji necháme zmrazit úplně.
Autor receptu: Eva Čerešňáková