Suroviny
- lískové ořechy (loupané) 100 g
- loupané mandle 100 g
- sladké kondenzované mléko 2 konzervy
- mléčná čokoláda (nasekaná) 200 g
- bílá čokoláda (nasekaná) 200 g
- kardamom (mletý) špetka
Linecké žabky
- hladká mouka 150 g
- máslo (změklé) 100 g
- moučkový cukr 75 g
- vanilkový cukr 1/2 sáčku
- žloutek 1 ks
Postup přípravy
- Oříšky a mandle opražte každé zvlášť na sucho na pánvi a ještě horké opět každé zvlášť rozmixujte na hladké kaše.
- Jeden druh čokolády s kondenzovaným mlékem z jedné konzervy vložte do misky z varného skla nebo nerezu a ve vodní lázni nechte pomalu rozpustit. Vymíchejte hladkou hmotu. Zamíchejte malou špetku mletého kardamomu. Totéž proveďte s druhou čokoládou a druhým mlékem.
- Hmotu z bílé čokolády promíchejte s rozmixovanými mandlemi a hmotu z mléčné čokolády s lískovými oříšky. Naplňte do menších zavařovacích skleniček, střídejte barvy.
- Hladkou mouku prosijte na vál, přidejte změklé máslo, cukr a žloutek a vypracujte vláčné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu do chladničky.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů. Formičky vymažte máslem a plňte odleželým těstem do dvou třetin. Pečte dozlatova, potrvá to asi deset minut. Hotové žabky přesuňte i s formou na mřížku a ještě teplé vyklápějte.