Suroviny
- pražma (nebo mořský vlk) 1 ks
- vejce 3 ks
- hrubozrnná sůl 500 g
- tymián
- libeček
- citron 2 ks
- batáty 2 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- olivový olej
- zázvor
- chilli (drcené nebo čerstvá chilli paprička)
- javorový sirup
- mletá skořice
- pomerančová šťáva
- koriandr (čerstvý)
- pekanové ořechy 35 g
- sušené rozinky 35 g
Pokud potřebujete na recept více ingrediencí, vyplatí se zajít do obchodu, kde nakoupíte všechno najednou. Vlastina pořídila komplet ingredience v Kauflandu, včetně čerstvé ryby, kterých tady mají na chlazeném pultu velký výběr.
Postup přípravy
- K přípravě potřebujete celou rybu, např. pražmu nebo mořského vlka.
- Vezměte 3 vejce a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh, který nemusí být úplně dotuha, stačí kašička, kterou smíchejte s hrubozrnnou solí. Na plechu nebo pekáči vytvořte z poloviny solné směsi lůžko, do kterého rybu položte.
- Nejprve do ní ale vložte bylinky jako tymián či libeček a na kolečka nakrájený citron. Poté rybu zakryjte zbylou směsí ze soli a bílků a vložte do horkovzdušné trouby předehřáté na 220 °C na dobu 20 minut.
- Mezitím připravte salát. Batáty očistěte, omyjte a nakrájejte na 2cm kostičky. Osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem, dejte na pečicí papír a 30 minut pečte v troubě, po 15 minutách je promíchejte, aby byly rovnoměrně opečené.
- Na zálivku použijte olivový olej, nastrouhaný čerstvý zázvor, drcené chilli nebo chilli papričku nakrájenou nadrobno, javorový sirup, mletou skořici, nasekaný koriandr a pomerančovou šťávu. Vše důkladně promíchejte.
- Upečenou rybu zbavte solné krusty a kůže a vykostěte.
- Batáty vsypte do mísy, přisypte rozinky a nahrubo nasekané ořechy, nadrobno nakrájenou jarní cibulku, lehce posypejte chilli a zalijte zálivkou.
- Nandejte salát na talíř a servírujte s vyfiletovanou rybou.