Suroviny
- pražma (nebo mořský vlk) 1 ks
 - vejce 3 ks
 - hrubozrnná sůl 500 g
 - tymián
 - libeček
 - citron 2 ks
 - batáty 2 ks
 - sůl
 - pepř (čerstvě namletý)
 - olivový olej
 - zázvor
 - chilli (drcené nebo čerstvá chilli paprička)
 - javorový sirup
 - mletá skořice
 - pomerančová šťáva
 - koriandr (čerstvý)
 - pekanové ořechy 35 g
 - sušené rozinky 35 g
 
Pokud potřebujete na recept více ingrediencí, vyplatí se zajít do obchodu, kde nakoupíte všechno najednou. Vlastina pořídila komplet ingredience v Kauflandu, včetně čerstvé ryby, kterých tady mají na chlazeném pultu velký výběr.
Postup přípravy
- K přípravě potřebujete celou rybu, např. pražmu nebo mořského vlka.
 - Vezměte 3 vejce a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh, který nemusí být úplně dotuha, stačí kašička, kterou smíchejte s hrubozrnnou solí. Na plechu nebo pekáči vytvořte z poloviny solné směsi lůžko, do kterého rybu položte.
 - Nejprve do ní ale vložte bylinky jako tymián či libeček a na kolečka nakrájený citron. Poté rybu zakryjte zbylou směsí ze soli a bílků a vložte do horkovzdušné trouby předehřáté na 220 °C na dobu 20 minut.
 - Mezitím připravte salát. Batáty očistěte, omyjte a nakrájejte na 2cm kostičky. Osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem, dejte na pečicí papír a 30 minut pečte v troubě, po 15 minutách je promíchejte, aby byly rovnoměrně opečené.
 - Na zálivku použijte olivový olej, nastrouhaný čerstvý zázvor, drcené chilli nebo chilli papričku nakrájenou nadrobno, javorový sirup, mletou skořici, nasekaný koriandr a pomerančovou šťávu. Vše důkladně promíchejte.
 - Upečenou rybu zbavte solné krusty a kůže a vykostěte.
 - Batáty vsypte do mísy, přisypte rozinky a nahrubo nasekané ořechy, nadrobno nakrájenou jarní cibulku, lehce posypejte chilli a zalijte zálivkou.
 - Nandejte salát na talíř a servírujte s vyfiletovanou rybou.