Suroviny
- hovězí líčka (nebo kus plecka či steak z hrudí) 1 kg
- hladká mouka 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- olivový olej 2 lžíce
- červená cibule (oloupané a nakrájené na 6 klínků) 2 ks
- karotka (oškrábané, omyté a podélně rozříznuté) 500 g
- slanina (prorostlá, na plátky) 100 g
- červené víno (plné chuti) 200 ml
- hovězí vývar (horký) 600 ml
- bobkový list 1 ks
- tymián 2 snítky
Postup přípravy
- Rozehřejte troubu na 150°C, u plynové na stupeň 2. Z líček nabo ze steaku odřízněte kousky tuku. Na talíři smíchejte mouku, sůl, pepř a maso v ní důkladně obalte. Prudce rozehřejte na pánvi olej. Přidejte maso a opečte je po obou stranách dohněda.
- Do zapékacího kastrolu dejte maso. Na pánev dejte trochu více oleje, přidejte cibulové klínky, karotku a slaninu a restujte asi 5-8 minut dokud vše nezačne hnědnout.
- Přilijte víno a potom vývar. Přidejte bobkový list a snítky tymiánu. Směs nalijte do kastrolu k masu a duste přikryté poklicí v troubě 4-5 hodin, dokud se neujistíte, že je maso měkké. Občas je zkontrolujte.