Suroviny
- uzená vepřová krkovice 1 kg
- mrkev 1
- petržel 1
- sůl
- pepř
- cibule 5
- sádlo
- sušené rozinky 1 miska
- mandle 1 miska
- perník
- sušené švestky 1 miska
- demi-glace
- slivovice 100 ml
- švestková povidla 2 PL
Bylinkový knedlík
- rohlík 5
- vejce 5
- mléko 100 ml
- hladká mouka 2 PL
- polohrubá mouka 2 PL
- máslo 100 g
- petrželka
- sůl
Postup přípravy
- Upečeme si uzenou krkovici. Cibulku nakrájíme najemno, dáme na sádlo z pečené krkovice do hrnce usmažit do růžova, přidáme rozinky, mandle, sušené švestky a společně opékáme, přidáme deci slivovice – zapálíme, flambujeme - necháme vypařit alkohol. Máme základ na omáčku.
- Zalijeme omáčkou demi glace a necháme vařit asi 15 minut, přidáme nastrouhaný perník a hotový základ na černou omáčku a pokud je, tak ještě výpek z uzeného masa. Dochutíme povidly, solí a pepřem, a pokud bude potřeba, dohustíme máslovou jíškou. Bílé pečivo nakrájíme na kostičky a dáme do mísy, kam přidáme 5 žloutků, které jsme rozkvedlali v decilitru mléka.
- Ze zbývajících bílků ušleháme sníh. Přidáme polohrubou a hladkou mouku, rozpuštěné máslo a osolíme. Přidáme nasekané bylinky a vmícháme prášek do pečiva a jemně zapracujeme ušlehaný sníh. Pokud je hmota moc řídká, přidáme trochu hrubé mouky. Takto připravené těsto dáme do předem namočeného a vyždímaného ubrousku, zamotáme do tvaru knedlíku a na obou koncích zavážeme provázkem.
- Vaříme v osolené vodě 15 min z každé strany. Servírujeme na předehřátém talíři s bylinkovým knedlíkem, omáčku přeléváme přes horký plátek uzené krkovice.
Autor receptu: Dáda Patrasová a Felix Slováček