Suroviny
- želatina 5 plátků
- cukr krupice 3 PL
- rybíz 200 g
- borůvky 200 g
- olej
- třtinový cukr 5 PL
- vanilkový lusk 1
- bílý jogurt 200 ml
- smetana 300 ml
- bramborový škrob
Postup přípravy
- Plátky želatiny namočíme do několika lžic vody. Smetanu a jogurt dobře promícháme a postavíme na oheň. Za stálého míchání pomalu zahříváme. Přidáme cukr a vyškrábaná semínka vanilky. Necháme krátce projít varem, stáhneme a vmícháme vymačkanou želatinu.
- Mícháme, dokud se nerozpustí. Odstavíme z ohně. Mezitím si vhodné formičky vymažeme olejem (pro snazší vyklopení) a nalijeme do nich směs.
- Dáme na několik hodin chladit do lednice. Těsně před podáváním připravíme sladké omáčky. V jednotlivých rendlících ohřejeme borůvky, resp. rybíz s trochou vody a cukru dle chuti.
- Necháme provařit. V případě, že je výsledná směs řídká, zahustíme chuťově neutrálním škrobem. Panna cottu podáváme vyklopenou na talířek a ozdobenou dvěma teplými druhy omáček.
Autor receptu: Lucie Stádníková