zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Turecká káva je dodnes u Čechů velmi oblíbená
Autor: istock.com Turecká káva je dodnes u Čechů velmi oblíbená

Jak vznikl český turek? Silná zalévaná káva s lógrem se stále těší velké oblibě

Náš český turek má do pravé turecké kávy velmi daleko. Vznikl z nouze a nikdy neoplýval vysokou kvalitou. I přesto si turek národem získal oblibu a navíc ho najdete skoro v každé kavárně a restauraci.
Markéta Princová , 11.07.2022

reklama

V době, kdy je jednoduché si připravit nejrůznějšími přístroji velmi dobrou a kvalitní kávu, Češi zůstávají zcela oddáni pravému turkovi, který není zrovna nejkvalitnějším horkým nápojem, co se do přípravy i výběru kávových zrn týče.

Do pravé turecké kávy má turek daleko

Pravá turecká káva se připravuje ve speciální měděné konvičce s cínovým povrchem zvané džezva. Ta se položí na rozpálené uhlíky či do ohně. Káva se před vařením namele na hrubší prášek a pak se vaří spolu s vodou, cukrem, případně s různým kořením. Postup je přitom celkem striktní.

Arabský kávový rituál

Vyzkoušejte tradiční arabský kávový rituál

Jak to bylo v Česku

Češi přišli kávě na chuť pořádně až ve 20. století, kdy vznikalo mnoho nových kaváren a dokonce i pražský kávový trh. Největší oblibu pak získala v meziválečném období.

Druhá světová válka však kávě vrazila velkou ránu, neboť nebyla k dostání. Češi se museli spokojit s různými alternativami jako je caro či melta. S těmi si národ musel vystačit i po válce, kavárny a pražírny totiž byly komunistickým režimem znárodněny a mnoho jich bylo zavřeno. Češi tak sahali po tom, co bylo - mletá a dost nekvalitní káva z obchodu. V domácnosti ani nebylo zvykem vlastnit kávovar, neb byl na tehdejší poměry velmi drahý a nedostatkový.

Cold brew coffee: nová letní závislost dokonalé chuti

Cold brew coffee: nová letní závislost na dokonalé chuti

Zrod českého turka

Doba socialismu normálním lidem nepřála ani po finanční stránce a káva byla pořád drahá. Nejdostupnějším druhem se stal namletý mix robusty s arabicou, kde arabica zastupovala poměrně malou část. Nejjednodušším způsobem, jak připravit kávu, bylo zalít hrubou směs vařicí vodou, zamíchat lžičkou a lógr nechat usadit na dno. V českých socialistických očích tento postup zřejmě evokoval přípravu turecké kávy ve východních zemích. Zalitému lógru se tak začalo říkat turek a národní poklad byl na světě.

Alžírská káva je ryze česká specialita, která ukrývá pod šlehačkou mnoho tajemství

Alžírská káva je ryze česká specialita, která ukrývá pod šlehačkou mnoho tajemství

Zvyky a naučené stereotypy se špatně odnaučují. Zřejmě proto přežil turek i do dneška. Najdou se dokonce lidé, kteří ho považují za správné a nejlepší kafe, které si mohou dopřát.

Ať už si kávu vychutnáváte jakkoliv, nezapomeňte, že byste ho měli pít s mírou a počítat s tím, že káva zvyšuje krevní tlak. Každý šálek kávy také zapijte sklenicí vody, protože káva dehydratuje.

Zdroj: jakubovokafe.blogspot.com, ebenica.cz; foto: iStock.com

reklama

Související témata: Turek , lógr , káva , druhy kávy , kafe , turecká káva , česká kuchyně , české zvyky

reklama

Přečtěte si také