Piškotový korpus
- máslo 80 g
- vejce 6 ks
- cukr krupice 200 g
- hladká mouka 210 g
Vanilkový krém
- žloutek 4 ks
- mléko 400 ml
- cukr krupice 150 g
- vanilkový lusk 1 ks
- hladká mouka 25 g
- kukuřičný škrob 25 g
- mascarpone 500 g
- ovoce (drobné ovoce na ozdobení: maliny, borůvky, ostružiny, jahody)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou.
- Máslo nechte rozpustit a odstavte, aby vychladlo. Nad vodní lázní šlehejte ručním šlehačem v míse vejce s cukrem do té doby, než dosáhnou teploty 55 až 60 °C, a odstavte. Směs přendejte do mísy robota a nebo pokračujte ručním šlehačem. Šlehejte na nejvyšší otáčky do té doby, dokud pěna neztrojnásobí svůj objem a nezchladne. Dvě lžíce vaječné pěny vmíchejte do rozpuštěného másla. Mouku prosejte na pěnu a lehce promíchejte, přidejte máslovou směs a stěrkou míchejte, dokud nebude těsto hladké. Moc s ním ale nepracujte, míchejte opatrně a krátce, mohlo by se zdrcnout! Přesuňte do připravené formy a pečte cca půl hodiny, dokud zapíchnutá špejle nevyjde suchá. Nechte úplně vychladnout.
- Podélně rozpulte vanilkový lusk a vyškrábejte dřeň do mléka. Mléko i s luskem a cukrem přiveďte k varu. Mezitím důkladně prošlehejte žloutky, mouku a škrob. Jakmile mléko začne vařit, odstavte z plotny a vyndejte lusk. Mléko přilévejte za stálého šlehání ke žloutkům. Žloutkovou směs přilijte zpět do kastrůlku s mlékem a vraťte nad oheň. Za stálého míchání přiveďte k varu, dokud krém nezhoustne. Přendejte do misky a okamžitě na povrch připlácněte potravinářskou fólii, aby se neutvořil škraloup. Nechte úplně vychladnout.
- Do vychladlého vanilkového krému přimíchejte mascarpone. Pokud používáte šlehač, dávejte pozor, mascarpone po delším šlehání ztrácí pevnost a sráží se, proto doporučujeme pracovat ručně stěrkou.
- Vychladlý korpus dvakrát prokrojte, abyste měli tři stejné pláty těsta. Krém rozdělte na polovinu a z každé poloviny tak dvě až tři lžíce krému dejte stranou. Formu, ve které jste pekli piškot, umyjte a osušte. Vložte do ní spodní plát piškotu, navrstvěte první polovinu krému. Přiklopte prostředním plátem, pokryjte druhou polovinou krému. Nasaďte vrchní plát a potřete zbylým krémem, který jste si předtím dali stranou. Dejte aspoň na tři hodiny vychladit do lednice.
- Před podáváním vyndejte z formy a ozdobte ovocem.