Suroviny
- rýže arborio (případně carnaroli) 200 g
- smetana (30–40% ) 300 ml
- plnotučné mléko 1 l
- vanilkový lusk (semínka z jednoho vanilkového lusku)
- kardamom (kardamomové lusky) 2 ks
- mák 2 lžíce
- celá skořice 1 svitek
- třtinový cukr 2 lžíce
- žloutek 2 ks
- javorový sirup (nebo datlový )
- ovoce (na ozdobu)
- sekané oříšky (na ozdobu)
Postup přípravy
- Na přípravu mléčné rýže je potřeba vybrat tu správnou rýži. A protože chcete, aby rýže měla krémovou konzistenci, budete potřebovat stejnou rýži jako na italské "risotto" (carnaroli, arborio, vialone nano). V obchodech se také prodává rýže s názvem „pudding rise“ – to je také ta správná.
- Na suché pánvi opražte celou skořici, vanilkový lusk, semínka vanilkového lusku a dvě rozmáčklé tobolky kardamomu. Jen co semínka vanilky začnou bublat, přilijte smetanu a mléko a přiveďte pod bod varu.
- V tuto chvíli přidejte rýži a vařte na středním plameni asi 15 minut, dokud nebude téměř al dente. Nezapomeňte rýži často míchat, s houstnoucí konzistencí se bude čím dál víc přichytávat.
- Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Bude to trvat asi 5 minut. Výsledkem by měla být světlá hustá hmota, která bude jen lehce stékat po stěrce.
- Až bude rýže téměř vařená na skus (al dente), sběračkou část rýže smíchejte se žloutkovou pěnou a řádně promíchejte. Dělá se to proto, aby se náhodou žloutky v horké směsi nesrazily.
- Následně přelijte „oteplenou“ směs ke zbytku rýže a na nižším plameni nechte ještě asi 5 minut probublávat. Než rýži sundáte z plamene, přidejte mák a promíchejte.
- Rýží naservírujte do misky, oslaďte javorovým nebo datlovým sirupem (pokud je potřeba) a přidejte své oblíbené ovoce, oříšky nebo čokoládu.