Těsto
- hladká mouka 240 g + na podsypání
- polohrubá mouka 80 g
- mandlová mouka 320 g
- moučkový cukr 200 g
- mletá skořice 1 špetka
- hořká čokoláda ((55–70%)) 60 g
- máslo 220 g
- vejce 1 ks
- žloutek 2 ks
- džem (na slepení) cca 80 g
Poleva
- máslo 45 g
- žloutek 3 ks
- moučkový cukr 60 g
Postup přípravy
- V míse promíchejte všechny mouky, cukr a skořici. Nastrouhejte najemno čokoládu a rozkrájejte navrch máslo. Promíchejte pomocí nože, aby se kousky tuku obalily moučnou směsí. Přilijte vejce a žloutky a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na 1 hodinu do lednice.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem. Máslo na polevu rozehřejte a nechte zchladnout.
- Odpočinuté těsto vyválejte na silikonové podložce nebo na lehce pomoučené ploše na plát silný 3 mm a vykrajujte z něj půlměsíčky. Troubu předehřejte na 160 °C.
- Půlměsíčky pečte 20 minut. Mezitím připravte polevu. Vychladlé máslo třete vařečkou se žloutky a cukrem do husté polevy, trvá to zhruba 10 až 15 minut.
- Upečené půlměsíčky nechte zchladnout. Potřete je buď polevou a ozdobte cukrářským zdobením nebo slepte dva džemem a pak polevou potřete pouze vrchní měsíček.
PRIMA TIP: S touto nevšední polevou se velmi dobře pracuje, použít ji můžete i na jiné cukroví – linecké, oříškové dortíčky, perníčky nebo na plněné košíčky.
Mandlové půlměsíčky se žloutkovou polevou podle Ivety Fabešové Zdroj: Vše Sváteční
Vyzkoušejte také recept na jednoduché Masarykovo cukroví podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE