Vše Sváteční

Mandlové půlměsíčky se žloutkovou polevou podle Ivety Fabešové

Moje hodnocení
1x

Oblíbený tvar líbezně vypadá a při vykrajování minimalizuje zbylé těsto. Půlměsíčky zdobí poleva ze syrových žloutků. Bezpečné jsou pasterizované tekuté žloutky, které koupíte v Makru nebo v obchodech pro cukráře. Cukroví skladujte v lednici.

40 porcí
90 minut

Těsto

Poleva

Postup přípravy

  1. V míse promíchejte všechny mouky, cukr a skořici. Nastrouhejte najemno čokoládu a rozkrájejte navrch máslo. Promíchejte pomocí nože, aby se kousky tuku obalily moučnou směsí. Přilijte vejce a žloutky a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na 1 hodinu do lednice.
  2. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Máslo na polevu rozehřejte a nechte zchladnout.
  3. Odpočinuté těsto vyválejte na silikonové podložce nebo na lehce pomoučené ploše na plát silný 3 mm a vykrajujte z něj půlměsíčky. Troubu předehřejte na 160 °C.
  4. Půlměsíčky pečte 20 minut. Mezitím připravte polevu. Vychladlé máslo třete vařečkou se žloutky a cukrem do husté polevy, trvá to zhruba 10 až 15 minut.
  5. Upečené půlměsíčky nechte zchladnout. Potřete je buď polevou a ozdobte cukrářským zdobením nebo slepte dva džemem a pak polevou potřete pouze vrchní měsíček.
PRIMA TIP: S touto nevšední polevou se velmi dobře pracuje, použít ji můžete i na jiné cukroví – linecké, oříškové dortíčky, perníčky nebo na plněné košíčky.

Vyzkoušejte také recept na jednoduché Masarykovo cukroví podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vše Sváteční

Marie Janků-Sandtnerová, Iveta Fabešová Vše Sváteční

Známá cukrářka Iveta Fabešová se rozhodla obnovit českou cukrářskou tradici a oprášila sto let staré recepty Marie Janků-Sandtnerová. Tato autorka Klasické české kuchařky a mnoha článků neúnavně propagovala domácí vaření z lokálních a sezonních surovin pro všechny rozpočty, zdravé stravování i tradiční recepty. A právě ty na cukroví Iveta Fabešová zmodernizovala a upravila na současné postupy a suroviny, abyste si prvorepublikové cukroví vychutnali v jeho celé kráse. V elegantní knize s minimalistickými fotkami se dozvíte i spoustu praktických tipů a nahlédnete do Werichovy vily, kde Iveta provozuje svoji kavárnu IF Café.

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty