V asijských restauracích se sushi ve všech svých podobách podává se třemi standardními dochucovadly. Nikdy k oblíbené japonské pochoutce nechybí sójová omáčka, nakládaný zázvor a pálivá pasta wasabi. A právě wasabi je většinou pouhá náhražka opravdového wasabi.
Wasabi, které známe z japonských restaurací, není vůbec wasabi. Je vyráběné z obyčejných českých surovin
Kopeček hráškově zelené pasty wasabi se konzumuje ve velmi malém množství, neboť se vyznačuje silnou pálivostí. Dokáže dobře protáhnout dutiny, vyvolat pláč a skvěle dodá chuť malým rýžovým rolkám a čerstvé rybě.
Křen jako křen
Toto záhadné ochucovadlo je po celém světě velmi oblíbené, alespoň je tak prezentováno. Existuje totiž jen velmi malá pravděpodobnost, že jste pravé wasabi kdy ochutnali. Možná vás napadlo, že vám zelená pasta na tácku chutná jako křen. Je to proto, že to křen je, a dokonce ten náš, evropský.
Většina celosvětové nabídky pasty wasabi se vyrábí z evropského křenu, který se rozemele a zkombinuje se s hořčicí a zeleným potravinářským barvivem, aby se podobal autentickému wasabi.
Problémové wasabi
Pravé wasabi se vyrábí z nastrouhaného kořene Wasabia Japonica, který je velmi specifický na pěstování. Na rozdíl od jiných plodin se tato rostlina nehodí pro hromadnou výrobu a manipulaci. Jeho kořeny musí zůstat ve vodě, rostlina potřebuje chlad a nedostatek přímého světla, aby za dva roky správně dozrála. Wasabi je zkrátka těžké pěstovat a poté exportovat.
Wasabi je navíc velmi drahá pochoutka, a to i na velkoobchodní úrovni. I když počet restaurací specializujících se na sushi po celém světě stoupá, většina podlehne levnější variantě a podává obarvený křen nebo nanejvýš se špetkou opravdového wasabi.
Připravte si sushi se Zdeňkem Pohlreichem podle návodného videoreceptu
Často se rostlina suší a drtí na prášek. Takové wasabi se dá pořídit celkem za rozumnou cenu, ale jeho chuť po rozmíchání trvá pouze pár minut. Poptávka po této surovině je tedy ve světě velmi nízká a cena se tak šplhá do výšin. V případě Evropy je cena logicky ještě vyšší než v Japonsku. Kilogram pořídíte za cca 10 tisíc korun.
Wasabi je velmi specifické a nezbývá nám nic jiného než se spokojit s naším českým křenem.
Zdroj: hioft-gourmet
redaktorka FTV Prima