Krevety
- rýžové nudle 200 g
- sezamový olej 2 lžíce
- potočnice lékařská (nebo řeřicha) 85 g
- červená paprika 1 ks
- žlutá paprika 1 ks
- krevety 400 g
- sezamová semínka (opražená) 2 lžičky
- koriandr
Omáčka
- olivový olej 140 ml
- mirin 3 lžíce
- přírodní sójová omáčka (svetlá) 4 lžíce
- rýžový ocet 2 lžíce
- wasabi (pasta) 2 lžičky
- citronová šťáva (z jednoho citrónu)
Postup přípravy
- Uvařte rýžové nudle ve vařící vodě 3 minuty, slijte, nechte dobře okapat a vychladnout. Přendejte je do velké mísy a zakapejte sezamovým olejem a promíchejte. Pak do nich vmíchejte potočnici nebo řeřichu, na tenké proužky nakrájené papriky a podélně nakrájenou jarní cibulku.
- Smíchejte všechny ingredience na omáčku a přelijte s ní nudle (ponechte si asi 8 lžic stranou). Nudle důkladně promíchejte, mísu zakryjte a nechte v lednici vychladit.
- Rozdělte nudle do čtyř až osmi misek (podle toho, zda tento pokrm podáváte jako předkrm nebo jako hlavní jídlo), navrch naaranžujte oloupané předvařené krevety a každou porci ještě polijte lžící omáčky. Ozdobte sezamovými semínky a nasekanými lístky koriandru.