Upečené, snědené a potvrzené – čokoládový dezert může být dokonalý a bez lepku! Šéfkuchař Marek s herečkou Lujzou tentokrát v show „Společně s chutí“ přivítali Moniku Menky, cestovatelku, food bloggerku a autorku bezlepkové kuchařky. Co myslíte, připravili Monice jeden z jejích vlastních receptů?
Sladké sousto, štěstí bez lepku: čokoládový dort s jahodami
Host s celiakií může znít v kuchyni jako výzva, ne však pro našeho mistra chutí Marka Pavalu! Suverénně vytáhl svůj jediný bezlepkový recept a s pomocí Lujzy Garajové Schramekové vykouzlil lahodný a svěží dort plný čokoládové chuti a smetanové jemnosti. Ozdobit ho čerstvými jahodami, poctivou domácí šlehačkou a bylinkami pomáhala samotná Monika Menky, které to, jakožto vystudované designérce, šlo jako po másle.
Kromě této malé cukrářské pomoci však Monika naučila své hostitele mnohem více. Věděli jste například, že v Itálii je nejvíce celiaků na světě? V krajině pizzy a pasty je proto bohatý výběr bezlepkových potravin. Vysvětlila také rozdíl mezi alergií na lepek a celiakií, který ještě stále mnoho lidí nezná. Monika i na svém blogu bourá předsudky, které má veřejnost vůči bezlepkovému jídlu a pomáhá zejména těm, kteří se s onemocněním či alergií setkali také. A za to si určitě zaslouží čokoládovou odměnu!
Bez lepku a bez výčitek – dobrou sladkou chuť!
Marek a Lujza si v následující části sednou za stůl se zpěvačkou a herečkou Gizkou Oňovou. Připravovat budou jídlo, které se mnohým z nás spojuje s dětstvím – tradiční žemlovku. Jak však známe Marka, dobře známá žemlovka ze školní jídelny to zaručeně nebude.
Čokoládový dort s jahodami
INGREDIENCIE:
- 200 g másla
- 200 g cukru krystal
- 440 g 75% čokolády
- 4 žloutky
- 10 bílků
- 1 lžíce kakaa
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 10 jahod
POSTUP:
- V horké vodní lázni pomalu rozpusťte čokoládu a máslo. Do rozpuštěné a vychladlé čokolády přidejte žloutky a pořádně promíchejte. Mezitím si z bílků a cukru vyšlehejte nadýchaný sníh, do kterého pak opatrně zamíchejte čokoládovou hmotu.
- Vzniklé těsto nalijte do formy na pečení a pečte při teplotě 180 °C přibližně 30 minut. Na ozdobení korpusu použijte jahody, ze smetany vyšlehanou domácí šlehačku a voňavé bylinky podle chuti, například mátu, meduňku či jahodové lístky.