Ocet je všestranným pomocníkem v kuchyni, který může sloužit nejen jako aromatické dochucovadlo, ale také jako účinný pomocník při vaření či jako konzervant potravin. Jeho mnohostranné využití přináší do domácnosti řadu výhod.
Používejte ocet! Je to skrytý hrdina, který vylepší kulinářské dovednosti
Ocet je látkou, která se ve světě gastronomie využívá již po staletí. Jeho kyselý charakter a specifická chuť přispívají k obohacení mnoha pokrmů. Nicméně ocet je daleko víc než jen ingredience na ochucení jídel. Jeho přítomnost v kuchyni může přinést mnoho výhod, které sahají od čištění a dezinfekce až po konzervaci potravin.
Pošírujte vejce s octem
Pošírování vajec s octem je osvědčenou technikou, která pomáhá udržet bílek vajec pohromadě a získat dokonalý tvar. Octová kyselina totiž pomáhá bílku udržet pevnost, což vede k dokonale zastřeným vejcím s jemným žloutkem uprostřed. Přidejte přibližně 1–2 lžíce octa na litr vody. Nebojte se, kyselá chuť se do vejce nedostane.
Ztracené vejce je důležitou součástí oblíbených vajec Benedikt, která můžete připravit podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Odstraňuje kuchyňský zápach
Ocet je skvělým přírodním prostředkem na odstranění nepříjemných pachů v kuchyni. Například při vaření ryb často dochází k vypařování silných zápachů do prostoru. Stačí na horký sporák postavit malý rendlík s octem a nechat ho pomalu odpařovat. Ocet tak pohltí všechny pachy.
Usnadní loupání vajec
Přidání octa do vody při vaření vajec pomáhá snížit pH okolí vaječného bílku, a usnadní tak oddělení od skořápky. Doporučuje se přidat asi 1–2 lžíce octa na litr vody. Tento trik s octem je zvláště užitečný při loupání čerstvě uvařených vajec, u kterých skořápka drží nejlépe.
Tento trik oceníte, pokud vaříte více vajec najednou. Třeba při přípravě vajíčkové pomazánky
Kompletní recept najdete ZDE
Slouží jako čistič
Ocet je také skvělý přírodní čistič. Smícháním s vodou v poměru 1 : 1 vytvoříte účinný čisticí roztok, který se dá použít na odstranění nečistot a usazenin na povrchu sporáků, dřezů, kohoutků či spotřebičů. Jeho kyselé vlastnosti pomáhají rozpouštět a odstraňovat nečistoty a zároveň dezinfikují. Na úklid je nejlepší čistý bílý ocet, který je nebarvený a bez přidaného cukru.
Zjemní maso
Marinování masa v octovém nálevu pomáhá zjemnit vlákna a udělat maso měkčím a šťavnatějším. Nakombinujte ho s bylinkami, kořením a olejem a připravte tak chutnou marinádu. Můžete experimentovat s různými druhy octa, jako je například červený nebo bílý vinný ocet, jablečný ocet nebo balzamikový ocet, a zjistit, který vám nejvíce vyhovuje. Do marinády přidejte cca jednu lžíci octa.
Zdroj: tastingtable
redaktorka FTV Prima