Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Punčový dort

1 dort porce
do 1 hodiny
Punčový dort
Punčový dort Autor: L.A.Creative
Punčový dortík je nejen vizuálně krásný a velmi efektní, ale také má zcela nezaměnitelnou chuť, které je snadné propadnout. Teď už nemusíte chodit do cukrárny, podle tradičního receptu si ho můžete upéct i doma.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Žloutky s cukrem a vodou ušlehejte do nadýchané pěny, bílky ušlehejte dotuha a postupně spojte vše s moukou, prosátou s kypřicím práškem. Těsto rozdělte na dvě poloviny. První polovinu těsta vlijte do čtvercové formy o straně 22 cm vyložené pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 až 20 minut. Nechte ho trochu vychladnout, vyklopte a pomocí nitě rozkrojte vodorovně na dvě poloviny. Potřete je zavařeninou.
  2. Druhou část těsta rozdělte na dvě poloviny. Jednu obarvěte potravinářskou barvou na růžovo, druhou na žluto. Vlijte do stejně velké formy s pečicím papírem tak, abyste lili vždy z vnější strany. Těsta se zhruba v polovině spojí. Pečte asi 15 až 20 minut.
  3. Každou polovinu dvoubarevného těsta po délce rozkrojte na dva díly, zarovnejte a vnější díly mezi sebou prohoďte, takže vzniknou čtyři pruhy, střídavě žluté a růžové. V hlubokém talíři rozmíchejte moučkový cukr, vodu a punč. Namočte v něm pruhy barevného těsta, složte je na světlou placku potřenou zavařeninou a přiklopte druhou plackou. Dort přikryjte pečicím papírem, zatižte a do druhého dne nechte v chladu.
  4. Na polevu důkladně rozmíchejte cukr ve vodě, přidejte zbylé přísady a přelijte jí sestavený dort. Ozdobte cákanci rozpuštěné čokolády a nechte v chladu rozležet. Krájejte napříč, aby vynikla barevná mozaika.
Reklama

Punčový dort  Foto:

Punčový dort, foto: L.A.CREATIVE FOOD

Kuchařka první republiky

Z dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd

Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková

Kuchařka první republiky Foto:

Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.

Seznámíte se s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Prostřednictvím autorek nahlédnete také do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana. Za ochutnávku jistě stojí i běžná jídla prostých lidí, která se vařívala třeba na pražském Žižkově.

Kapitoly Měšťanská kuchyně, Inspirace světem, Elegantní cukrařina, Dělnická kuchyně, U filmových hvězd, Domácí moučníky, Pokrmy téměř bezmasé doprovázejí nádherné fotografie Aleny Hrbkové i dobové obrázky. Jedinečný soubor receptů jednoho z nejzajímavějších období našich kulinárních dějin zaujme pamětníky i mladou generaci.

K dostání na www.smartpress.cz za 424 Kč (doporučená MOC: 499 Kč)

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama