Těsto
- vejce, žloutky a bílky zvlášť 10 ks
- cukr krupice 300 g
- teplá voda 10 lžic
- polohrubá mouka 260 g
- Kypřicí prášek 1/2 lžičky
- jahodová nebo malinová zavařenína na potření
- růžové a žluté potravinářské barvivo
Na namáčení
- punč 10 ml
- horká voda 100 ml
- cukr moučka 45 g
Poleva
- cukr moučka 300 g
- horká voda 5 lžic
- čerstvá citronová šťáva 2 lžíce
- olej (poleva pak nepopraská) 1 lžíce
- rozpuštěná čokoláda na ozdobu
Postup přípravy
- Žloutky s cukrem a vodou ušlehejte do nadýchané pěny, bílky ušlehejte dotuha a postupně spojte vše s moukou, prosátou s kypřicím práškem. Těsto rozdělte na dvě poloviny. První polovinu těsta vlijte do čtvercové formy o straně 22 cm vyložené pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 až 20 minut. Nechte ho trochu vychladnout, vyklopte a pomocí nitě rozkrojte vodorovně na dvě poloviny. Potřete je zavařeninou.
- Druhou část těsta rozdělte na dvě poloviny. Jednu obarvěte potravinářskou barvou na růžovo, druhou na žluto. Vlijte do stejně velké formy s pečicím papírem tak, abyste lili vždy z vnější strany. Těsta se zhruba v polovině spojí. Pečte asi 15 až 20 minut.
- Každou polovinu dvoubarevného těsta po délce rozkrojte na dva díly, zarovnejte a vnější díly mezi sebou prohoďte, takže vzniknou čtyři pruhy, střídavě žluté a růžové. V hlubokém talíři rozmíchejte moučkový cukr, vodu a punč. Namočte v něm pruhy barevného těsta, složte je na světlou placku potřenou zavařeninou a přiklopte druhou plackou. Dort přikryjte pečicím papírem, zatižte a do druhého dne nechte v chladu.
- Na polevu důkladně rozmíchejte cukr ve vodě, přidejte zbylé přísady a přelijte jí sestavený dort. Ozdobte cákanci rozpuštěné čokolády a nechte v chladu rozležet. Krájejte napříč, aby vynikla barevná mozaika.