Dlouho jsme se neozvali s naším klasických Mixérem, tak to musíme napravit! Tentokrát pro vás máme dvě speciální akce a jednu designovou novinku. Pokud máte rádi nevšední rybí pokrmy, víno nebo třeba rum, určitě si v těchto tipech vyberete.
Mixér: lahodná polární treska, originální tuba na rum nebo degustace chorvatských vín
Polární treska skrei: zimní lahůdka na talířích v Bruxxu
Když miliony polárních tresek skrei začnou táhnout k souostroví Lofoty, mají se nejen rybáři, ale především kuchaři a gurmáni na pozoru. V tu dobu začíná totiž jejich lovná sezona, která trvá tři měsíce. Zajít si tak na tohoto mořského poutníka do restaurace znamená opravdu kulinářský svátek. Belgická restaurace Bruxx nabídne výjimečné menu z tresky skrei pouze od 8. do 10. března.
„Já mám skrei velmi rád. Baví mě na ní to, že když ji rozkrojím, jsou krásně vidět šupinky masa. Skvěle drží tvar a její příprava je velmi rychlá,“ vyzdvihuje kvalitativní vlastnosti tresky skrei sous chef Bruxxu Oldřich Matoušek, který stojí i za výjimečným menu. Díky tomu, že se tato polární treska může lovit pouze v období od ledna do března, máte jistotu, že jíte prvotřídní a čerstvé maso.
Uzený čaj, heřmánek i lanýžové želé – originální receptury vás nadchnou Chcete-li si skrei vychutnat dosyta, začít můžete hned předkrmem. Ceviche skrei vám nabídne marinované kostky tresky v kyselém vinegretu doplněné o klementinky a kyselou zeleninu. Po tomto lehkém a zdravém úvodním chodu se již můžete naplno oddat kuchařským fantaziím Oldřicha Matouška.
Nabídku hlavních pokrmů zahajuje Treska skrei a uzený čaj. K rybě se bude podávat omáčka ze sušených a fermentovaných Tonka beans fazolí s lískooříškovou chutí a vše doplní lehký citrusový salát s fenyklem. Trojlístek hlavních chodů pokračuje pokrmem s názvem Treska skrei a humrová raviola a celé ho zakončuje Treska skrei a Livarot sušenka. To, že sous chef Oldřich Matoušek miluje sýry, je na tomto pokrmu vidět na první pohled. Pokud nebudete mít ještě dost, dezert v podobě sněhové kostky s chutí lískových oříšků a nugátu dodá chvílím stráveným v Bruxxu tu pravou sladkou tečku.
Tuba rumu Don Papa od Elišky Podzimkové
V Karibiku má svůj původ podstatná část rumů, o to zajímavější je pak rumová zastávka na Filipínách, na druhém konci světa, odkud původně pochází i cukrová třtina. V plejádě jejich tisíců ostrovů vyniká jeden, ostrov Negros, který je téměř celý posetý nezvykle sladkou cukrovou třtinou. Je domovem oblíbeného rumu Don Papa a stal se i inspirací pro tvorbu české umělkyně Elišky Podzimkové. Ta pro Don Papa Baroko navrhla obalovou tubu, která přibližuje tamní exotický život. První česká tuba je o to unikátnější, že se na ní prostřednictvím rozšířené reality rozehrává neopakovatelný příběh. Stačí na tubu namířit mobilní telefon a nechat se jím unášet.
Propojení dvou kouzelných světů
Oblíbená filipínská značka Don Papa je vedle svých rumů proslulá i designem jejich obalů, zejména obalových tub. Už od začátku za grafické zpracování obalů sbírá řadu ocenění a na uměleckou a designovou linku navazuje i dále. V roce 2015 odstartovala na Filipínách soutěž Don Papa Art Competition pro místní vizuální umělce, kteří předložili své návrhy designu obalové tuby. Došlo tak k dalšímu prohloubení spojení světa umění a prémiového rumu. V průběhu let a dalších soutěžních ročníků byly vítězné návrhy promítnuty na limitované edice tub Don Papa. Ihned se staly žádaným artiklem sběratelů a milovníků rumu. I po letech stále kolují světem poptávky po vzácných Don Papa tubách a raritní kousky lze pořídit často i za závratné částky.
České unikátní spojení
Silná komunita příznivců tohoto filipínského rumu je i v České republice, pro všechny fanoušky bylo tak skvělou zprávou, že na tradici propojení Dona Papy a světa umění navazujeme i u nás. Don Papa se spojil s výtvarnicí Eliškou Podzimkovou. Po návratu z její cesty na Filipíny na ostrov Negros vzniklo několik obrazů, které přibližují prostředí, ve kterém se tento prémiový rum rodí. Zaujala ji především tamní příroda a zvířata, která se často vyskytují pouze zde. Obojí se tak stalo hlavním motivem jejích děl s jedinečným rukopisem. Eliška Podzimková do nich zapojila i rozšířenou realitu: po namíření mobilního telefonu na obraz se skrze aplikaci Artivive několik výjevů dalo do pohybu.
Degustace chorvatských vín v PRU58
Restaurace PRU58 v pražských Holešovicích chystá 28. března degustaci chorvatských vín. Jedinečná příležitost okusit něco nového a neotřelého. Od 17:30 se bude podávat 8 starých naturálních vín od vinaře Roxanich. Jako předkrm ovšem budou bubliny od slovinského vinaře Domaine Slapšak. Kdo by odolal?
Po slovinském bublavém začátku se chuťové buňky přesunou jižněji do Chorvatska. Přes ročníky 2018 až 2009, od bílého, přes oranžové, po červené. Velmi intenzivní chutě, které nadchnou lajky i odborníky. V každém případě si milovníci vína přijdou na své. Vstupenky lze koupit on-line a jedna stojí 800 Kč. Na místě budou připraveny také degustační talíře, které v podání týmu PRU58 budou velmi nápadité. Ideální večer může začít.
Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ
redaktorka FTV Prima