Kukuřičný škrob maizena je univerzální pomocník čekající ve spíži. Lze s ním zjemnit strukturu masa, zahustit omáčky, polévky či džemy. Své využití má při smažení, pečení a restování. Pokud zjistíte, že ho potřebujete nahradit, ať už kvůli alergii, nebo když zapomenete doplnit zásoby, nezoufejte. Podívejte se na tyto skvělé alternativy.
Jak nejlépe nahradit kukuřičný škrob: Existuje 5 skvělých variant
Bramborový škrob
Bramborový je oblíbenou náhražkou kukuřičného škrobu, která je ve svých vlastnostech téměř totožná. Světlý bílý prášek extrahovaný z drcených brambor lze použít k přípravě kaší a krémových sýrů nebo v něm lze obalit tofu, aby získalo lehkou, vzdušnou a křupavou krustu. Má lehce nasládlou chuť, takže ho lze použít i k přípravě dezertů.
Rýžová mouka
Pro českou kotlinu je rýžová mouka stále celkem netradiční ingrediencí. Je však skvělou náhradou za kukuřičný škrob. Pokud si ji pořídíte, určitě se vám bude hodit při přípravě nejrůznějších asijských pokrmů. Přidejte ji do placek, které budou mít díky rýži velmi jemnou chuť a zároveň se při smažení vytvoří pěkně křupavá krusta.
Tapioka
Jednou z nejlepších náhražek kukuřičného škrobu do pudinků a sladkých omáček je tapioková mouka. Získává se z kořene manioku a funguje jako skvělé zahušťovadlo. S použitím to však nepřehánějte. Tapioková mouka má tendenci přeměnit se do gumovité struktury, a to v případě, že jí použijete moc.
Arrowroot prášek
Prášek lze extrahovat z kořenů několika tropických rostlin, včetně manioku. Běžně se používá k dodání vzdušnosti bezlepkovým a veganským dezertům, může také fungovat jako zahušťovadlo. Je však o něco rafinovanější. Arrowroot má při zahřívání tendenci řídnout. Používá se tak, že ho rozpustíte ve studené vodě a poté se přilévá do omáček pokojové teploty.
Pudink
Jako zahušťovadlo vám ve sladkých receptech a při pečení skvěle poslouží i obyčejný pudink, který bývá často ukrytý někde ve spíži a představuje tak nečekanou poslední záchranu.
Zdroj: bonappetit
redaktorka FTV Prima