Pokud vám zrovna došla jedlá soda, která je takřka nenahraditelnou součástí kynutých těst, nezoufejte, zkuste trik s vejci.
Jak nahradit kypřidlo při pečení, když vám zrovna dojde: Pomohou vejce
Jedlá soda je chemické kypřidlo, které se používá při pečení, aby těsto nakynulo. Aktivuje se při kontaktu s kyselinou v podobě podmáslí, citronové šťávy nebo cukru. Chemická reakce zapříčiněná touto aktivací vytváří oxid uhličitý, který způsobuje kynutí těsta.
Prášek do pečiva je suché chemické kypřicí činidlo, směs uhličitanu nebo hydrogenuhličitanu a slabé kyseliny. Zásada a kyselina jsou chráněny před předčasnou reakcí přidáním škrobu.
Kypřidlo lze vynechat v určitých receptech. Absence nevadí například u čokoládových sušenek nebo lívanců, ale musíte počítat s tím, že váš finální produkt nebude lehký a nadýchaný. Pečivo, které se spoléhá na kynutí – jako jsou koláče, muffiny a chleby – zkrátka bez kypřidla nevyrobíte. V případě nouze, kdy vám kypřidlo zrovna došlo, vyzkoušejte vyšlehat tuhý sníh.
Vaječné bílky
Vyšlehané bílky dokážou zařídit těstu nadýchanou strukturu a přidat kypřicí schopnosti. Spíše než sodu nahradí kypřicí prášek, který je mnohem slabší. Nicméně těstu napomohou, aby nebylo úplně tuhé a splasklé.
Jak nahradit sodu bílky
Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Nahraďte jimi v receptu tekutinu. Pokud použijete dvě polévkové lžíce vaječných bílků, odeberte v těstu dvě polévkové lžíce tekutiny, například mléka.
Zdroj: allrecipes
redaktorka FTV Prima