Ať už kupované, nebo domácí, pesto je fantastická záležitost. Většinou se používá k dochucení těstovin, ale možností, jak ho v kuchyni uplatnit, existuje mnohem víc.
10 originálních tipů, jak při vaření využít pesto
Bazalkové, špenátové, z medvědího česneku i méně tradiční hráškové nebo rukolové. A co takhle červené ze sušených rajčat nebo pečených paprik? Kdo by neznal pesto. Stačí přidat lžičku k vařeným špagetám a voilà! Chutná večeře je na stole. Pesto je ale mnohem víc než jen omáčka na těstoviny. Kde všude se s ním můžete blýsknout?
-
Vychytané chuťovky
Pesto namažte jednoduše na křupavou topinku, nakapejte na caprese špízy nebo s ním naplňte efektní carpaccio rolky. Stejně tak ho můžete namazat na listové těsto a upéct rychlou variaci na pizza šneky. Párty v italském stylu může začít.
-
Pesto jako chutný dip
Smíchejte trochu pesta a řeckého jogurtu nebo zakysané smetany a použijte ho jako dip k zeleninovým crudité.
-
Zálivka na saláty všeho druhu
Přidejte lžičku pesta do základního vinaigrette a famózní dresink na letní saláty je na světě. Stejně tak můžete pesto smíchat s majonézou a dochutit saláty na bázi těstovin.
Vyzkoušejte jednoduchý těstovinový salát podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
-
Sendvič trochu jinak
Omrzela se vám majonéza i hořčice? Namažte na pečivo trochu pesta! Pak už jen sendvič naplňte podle chuti a stavu zásob v lednici, třeba zbytky krůtího masa a zeleninou.
-
Do polévky
Lžička pesta uprostřed talíře s krémovou polévkou nejen krásně vypadá, ale také jí dodá ten správný šmrnc. Vyzkoušejte přidat pesto do minestrone, špenátového či hráškového krému, do polévky z rajčat nebo pečených paprik.
-
Na pizzu
Pizza chutná, ať je jakákoliv. Tak toho využijte a seberte odvahu na nějakou taškařici. Třeba potřete základ pizzy tenkou vrstvou pesta místo tradičním rajčatovým sugem. Pak už pizzu obložte, jak jste zvyklí, a upečte.
-
Do slaných těst
Přidejte lžíci pesta do těsta na chleba, bagety, pitu, focacciu, krekry, noky i knedlíky. Ozvláštníte tím chuť, vůni i barvu pečiva.
Vyzkoušejte recept na italskou focacciu a připravte ji podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
-
Na maso i dovnitř
Maso můžete pestem potřít a nechat ho marinovat, použít ho jako součást náplně do závitků nebo ho smíchat se strouhankou či sekanými ořechy a vykouzlit z něj během pečení křupavou krustu.
-
Pesto a brambory?
Do vařených těstovin míchá pesto kdekdo. Zkusili jste ho ale přidat ke šťouchaným bramborám nebo zamíchat do bramborové kaše? Perfektní příloha k rybě i kuřeti!
-
Ochucené máslo
Zašlehejte pesto do změklého másla v poměru jeden díl pesta na dva díly másla. Po vychlazení ho natírejte na rozpečenou bagetu nebo přidávejte k vařeným bramborám a zelenině. Plátek můžete položit na grilovanou rybu nebo pečené kuře.
Zdroj: www.thespruceeats.com, zdroj foto: iStock
redaktorka FTV Prima