Koncem léta se na jídelních stolech objevuje oblíbená sezonní polévka. Ať už je rustikální s kousky, nebo dotažená do hladké dokonalosti, houbová polévka slibuje kvalitní jídlo, které mají Češi v oblibě. K výrobě této polévky nepotřebujete mnoho ingrediencí, nicméně některými jednoduchými triky ji pozvednete zase o level výš.
5 způsobů, jak vylepšit obyčejnou houbovou polévku na gurmánskou úroveň
Tu a tam mohou některé úpravy zlepšit chuť a pozvednout polévku v každodenním stylu na gurmánskou úroveň.
Pár kapek ochuceného oleje
Polévka podávaná bez jakéhokoli navíc přidaného obsahu může působit trochu nevýrazně a nudně. Jednoduchý způsob, jak posunout obyčejnou polévku na vyšší úroveň, je zakápnout ji olivovým olejem těsně před podáváním. Pokud polévku chcete ještě trochu oživit, sáhněte po oleji ochuceném chilli nebo bylinkovém oleji. Luxusní chuť dodá olej lanýžový.
Připravte klasickou sedláckou bramboračku s houbami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Kombinujte různé houby
Ta nejlepší houbová polévka obsahuje několik druhů lesních hub. Pokud připravujete klasickou žampionovou polévku, sáhněte po žampionech hnědých, které mají výraznější a houbovější chuť. Do polévky přidejte i pár hříbků, a to klidně sušených. Hříbky dodají polévce intenzitu. Nebojte se do klasické lesní polévky přidat všechny druhy hub, které jste nasbírali.
Navrh opečte krutony
Opečené krutony na másle z kváskového chleba či světlého pečiva dodají houbové polévce zcela nový rozměr. Nejenže vás takové jídlo dokonale zasytí, ale chuť másla a opečeného chleba se k houbám perfektně hodí. Krutony nezapomeňte dochutit solí a pepřem.
Opražte pár plátků hub
Dalším skvělým krokem, jak vylepšit tuto polévku, je ponechat si pár pěkných kousků či plátků hub na straně a nevařit je spolu s ostatními houbami. Tyhle zbylé kousky, před podáváním hotové polévky, osmažte na másle, aby získaly zlatavou barvu a oříškovou chuť. Poté je vložte na povrch polévky.
Používejte bylinky
Bylinky dokonale zvednou chuť hub. Vařte je například s tymiánem, petrželí a estragonem. Zkuste také houbovou polévku na závěr polít napěněným hnědým máslem s několika lístky šalvěje, abyste získali ořechové, pepřové a až téměř citrusové tóny. Skvělý je také muškátový oříšek. Stačí ho málo, ale polévku skvěle pozvedne.
zdroj: mashed
Vyzkoušejte smetanovou houbovou polévku podle Karolíny Kamberské
Kompletní recept najdete ZDE
redaktorka FTV Prima