Polévka
- zázvor malá lžička
Postup přípravy
1. Žitnou mouku na kvásek dáme do hrnku. Tři hluboké lžíce přelijeme dvojnásobným množstvím vody. Další den dolijeme poloviční množství vody, další den zase trochu vody… Stačí ale jen 24 hodin a kvásek „ožije a vyskočí“. Pak lze hned použít.2. Kvásek dobře rozkvedláme s asi 1,5 litrem vody. Osolíme a vaříme na mírném plameni, dokud nezhoustne a nebude se lesknout. Když máme čerstvé houby, tak je vaříme společně s kváskem. Stejně tak sušené, které předem namočíme. Když máme mražené hřiby, udusíme je zvlášť na sádle a přidáme je do kysela, až když bude hotové. 3. Usmažíme 4 vejce na másle a posypeme je pažitkou. Uvaříme 4 velké brambory na loupačku. 4. Finální postup je tento: brambory oloupeme, nakrájíme na osminky a dáme na dno hlubokého talíře. Přelijeme polévkou s houbami, navrch dáme usmažená vajíčka s pažitkou. Pozor! Do kysela se nepřidává smetana.
Polévka:Mrkvová polévka s koriandrem a římským kmínemPolévka nejen dobře vypadala a krásně se leskla, ale i výtečně chutnala. Pro vegetariány lze bujon nahradit sojovým či rýžovým Miso, nebo zeleninovým vývarem. Díky aromatickému koření si ale vystačíme i s prostou vodouIngredience:olejcibule1 kg mrkve1 větší brambor1 jablkobujonmalá lžička mletého sušeného koriandručerstvý koriandrsůlpepřšpetka drceného římského kmínusmetana na vařeníšťáva z 1 pomerančemalá lžička zázvoru postup: 1. Na olivovém oleji orestovat nakrájenou cibulku, zalít asi půllitrem vody a přivést k varu. Přidat na kostky nakrájenou mrkev (cca 1kg) a jeden větší brambor (pro zahuštění polévky), bujon, malou lžičku mletého sušeného koriandru, sůl, pepř, špetku drceného římského kmínu (pro inovaci možno trochu strouhaného kokosu). Možno i pár kousků oloupaného jablka. Po změknutí zeleniny (cca 15-20minut) přidat decentně čerstvý koriandr (pozor, aromatický) a rozmixovat. Dochutíme smetanou, šťávou z pomeranče (nemusí být), možno dle chuti přidat malou lžičku zázvoru. 2. Servírujeme ozdobené lístky čerstvého koriandru, případně lžičkou smetany. Možno posypat opraženými slunečnicovými semínky. Teplota:160 a 100°CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 4Obtížnost: pro začátečníkyNárodní kuchyně: česká/ asijskáDoba přípravy: 1-30 minutČas vaření: 30-60 minutRecipe category: polévka/ restování/ vaření