Suroviny
- hladká mouka 350 g
- cukr krupice 50 g
- vanilkový cukr 1 lžíce
- mléko (vlažné) 180 ml
- máslo (ne horké) 50 g
- vejce 1 ks
- mořská sůl 1/4 lžičky
- mouka (na poprášení těsta)
Kvásek
- droždí (čerstvé ) 30 g
- mléko (vlažné ) 2 lžíce
- cukr krupice 1 lžička
Na potření
- žloutek (smíchaný s trochou mléka)
Drobenka
- máslo 100 g
- polohrubá mouka 120 g
- mandlová mouka 70 g
- cukr krupice 100 g
Další ingredience
Postup přípravy
- Nejprve si připravte kvásek. Droždí rozdrolte do misky, přidejte mléko a cukr, vše společně promíchejte, přikryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Trvá to 10 až 15 minut.
- Mouku prosejte do velké mísy od robota, přidejte sůl a oba druhy cukru. Promíchejte, do mouky udělejte důlek, přidejte hotový kvásek, mléko, máslo a vajíčko. Za pomoci robota uhněťte hladké těsto, které lehce zaprašte moukou, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte hodinu kynout.
- Mezitím si připravte posypku. V míse smíchejte oba druhy mouky, cukr a máslo a ručně vytvořte drobenku. Meruňky umyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte.
- Na suché pánvičce si lehce opražte plátky mandliček. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C a dva velké plechy vyložte pečicím papírem.
- Jakmile těsto vykyne, dejte ho na moukou posypanou plochu a rozdělte na 4 stejné díly. Každý rozválejte na zhruba 0,5 cm placku, která bude mít průměr přibližně 20 cm. Okraje nechte malinko silnější a potřete je žloutkem smíchaným s trochou mléka.
- Poklaďte meruňkami, na ně rozdělte drobenku a dejte péct. Já pekla 20 minut a dalších 10 minut pak přikryté alobalem (má trouba zase nespolupracovala). Celková doba pečení tedy 30 minut. Po upečení nechte vychladnout, poprašte cukrem a drobenku doplňte mandličkami.