Suroviny
- kvásek (sušený žitný kvásek) 1 sáček (30 g)
- droždí 1 sáček
- voda (převařená vlažná) 440 ml
- špaldová mouka 280 g
- žitná mouka 290 g
- hladká mouka 150 g
- cukr špetka
- sůl 1 lžička
- kmín
Postup přípravy
- Den předem založte kvásek – smíchejte sušený kvásek, žitnou mouku a 140 ml vody.
- Mísu pak důkladně překryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě odpočívat.
- Druhý den začněte nastartováním droždí – nasypte jej do hrníčku, přidejte cukr a trochu vody a nechte na teplém místě odpočívat tak 10–15 minut.
- Poté dejte do mísy od robota oba zbývající druhy mouk, vodu, sůl, kmín, kvásek a vzešlé droždí a vše zpracujte do pevného a hladkého těsta.
- Když máte těsto hotové, dejte do ošatky čistou utěrku, kterou poprašte žitnou moukou a přendejte do ní těsto.
- Nechte kynout 2 hodiny na teplém místě. Troubu předehřejte na 250 °C. Na plech dejte pečicí papír a na ten překlopte nakynuté těsto na chléb.
- Plech s chlebem dejte nyní do trouby a pečte 20–30 minut. V průběhu pečení můžete chléb 2x až 3x rukou postříkat vodou. Chléb bude hotový, když bude kůrka zlatavě hnědá a při poklepu bude chléb znít dutě.
- Máslo: Bylinky nasekejte nadrobno a v míse je smíchejte s máslem a solí. Pokud máte rádi česnek, prolisujte do másla i 1 stroužek česneku a opět důkladně promíchejte.