Na knedlíky
- chleba 20 plátků
Nádivka
- cibule 1 kus
Nádivka
- vejce 2 kusy
Na knedlíky
- petržel 3 lžíce
Nádivka
- tymián 1 špetka
Postup přípravy
1
Nejprve si připravte nádivku
Brusinky namočte na hodinu do portského
Na másle zvolna opečte cibuli a slaninu; pět minut stačí
Vmíchejte oříšky a míchejte ještě pár minut dozlatova
Nechte trochu vychladnout
Mezitím nahrubo rozmixujte toustový́ chléb (nebo ho můžete nakrájet na kostičky)
Smíchejte všechny přísady včetně opečené cibule, slaniny a oříšků i brusinek s portským vínem
Osolte, opepřete a nádivkou naplňte kachnu (pokud vám nějaká nádivka zbude, upečte ji zvlášť)
2
Kachnu zašijte, řádně osolte (opravdu dost), posypte tymiánem a hrudí dolů ji zakrytou pečte při 180°C asi 2–2,5 hodiny doměkka
Maso občas podlévejte vodou nebo drůbežím vývarem
Přelévejte výpekem a sbírejte vypečené sádlo do kastrůlku, aby se v pekáči nepřepálilo
V polovině pečení kachnu obraťte a na posledních 20 minut odklopte, aby pěkně zezlátla
Během pečení kachny si pokrájejte červené zelí a připravte si ho svým oblíbeným způsobem
3
Na knedlíky nejdřív v pánvi na sádle zpěňte cibuli a slaninu, přidejte kostičky toustového chleba a opékejte za stálého míchání dozlatova
V mléce rozkvedlejte vejce, žloutek, petrželku, osolte a opepřete
Nalijte na prochladlou směs z pánve a nechte 20 minut odpočinout
Potom ke směsi přidejte mouku, strouhanku a dobře promíchejte
Vlhkýma rukama zformujte menší kulaté knedlíky o průměru asi 6 cm
Ve vroucí osolené vodě je zvolna vařte asi 10 minut
Vyberte drátěnou naběračkou
4
Upečenou kachnu nechte na prkénku 10 minut odpočinout a pak ji rozporcujte
Mezitím pekáč postavte na sporák a šťávu poprašte moukou
Rozmíchejte, mouka by na ohni měla pěnit, a zalijte asi 300 ml vody nebo drůbežího vývaru
Za stálého míchání nechte zhoustnout a přelijte do kastrůlku
Nechte zvolna vařit deset minut, případně ještě podle potřeby rozřeďte
5
Kachnu podávejte s připraveným zelím a s knedlíky přelitými šťávou