Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Prima FRESH

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Velikonoční jidáše – upečte si tradiční dobrotu z kynutého těsta

Upečte si velikonoční jidáše

Upečte si velikonoční jidáše Zdroj: archiv Kublanka

  • Zavřít
Upečte si velikonoční jidáše

Upečte si velikonoční jidáše Zdroj: archiv Kublanka

Velikonoce jsou křesťanskými svátky, a proto jsou i velikonoční pokrmy ovlivněné křesťanskou symbolikou. Mazanec nebo velikonoční beránek je snad na každé velikonoční tabuli, ale co takhle zkusit neméně chutné velikonoční jidáše?

Seznam.cz banner

Jak mají vypadat velikonoční jidáše?

Podoby velikonočního jidáše se v jednotlivých krajích různí. Někde se jidáše dělají jako malá vánočka, jinde se pletou copánky, které se posléze zatočí do kolečka, a na dalším místě se dělají uzly. Svým tvarem by jidáše měly připomínat provaz, na kterém se Jidáš oběsil poté, co zradil Ježíše.

Co jste možná nevěděli: Mezi další velikonoční dobroty patří také Boží milosti – ty se dle tradice připravovaly na Velikonoční pondělí. Byly posledním pečivem, které hospodyňky chystaly. S pečením se začínalo na Zelený čtvrtek – a to právě pečením jidášů.

Smažené boží milosti s bílým vínem
Recepty

Smažené boží milosti s bílým vínem

27

Velikonoční jidáše a tradice

Zvládnete-li upéct vánočku nebo velikonoční mazanec, zvládnete upéct i jidáše. Základními surovinami pro pečení jidášů je mouka, máslo, droždí, mléko, cukr a vanilkový cukr. Do těsta můžete přidat rozinky. Před podáváním můžete jidáše potřít medem. Toto dříve běžné pečivo pak dostávali chlapci na Zelený čtvrtek, kdy chodili po obci s řehtačkami. Dříve velikonoční jidáše symbolizovaly také hojnost, kterou přináší jaro, díky tomu, že jidáše jsou z kynutého těsta a po vykynutí zvětšují svůj objem.

Zajímavost: Tradice říká, že kdo na Zelený čtvrtek před východem slunce sní velikonoční jidáše, ten bude po celý rok chráněn před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou.
Velikonoční jidášky s medem
Recepty

Velikonoční jidášky s medem

33

Jak na nadýchané velikonoční jidáše?

Těsto, z kterého se tato velikonoční dobrota peče, je v podstatě totožné jako to na mazanec. Pokud vás láká něco nového, můžete z receptu vyřadit cukr a zkusit velikonoční jidáše s medem. Nebo upéct zdravější jidáše z celozrnné mouky. Tady ale předkládáme recept na starou dobrou klasiku.

Co budete potřebovat?

  • 500 g hladké mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • 300 ml smetany na vaření (použít lze i smetanu ke šlehání nebo mléko)
  • 1 kostku droždí
  • 3 žloutky
  • 150 g másla
  • nastrouhanou citronovou kůru z 1 citronu
  • asi 2 lžičky citronové šťávy
  • vanilkový cukr
  • špetku soli
  • případně rozinky, med, nasekané mandle
Tradiční velikonoční jidáše
Recepty

Tradiční velikonoční jidáše

31

Postup:

1. Nejprve připravte kvásek (pro usnadnění práce můžete použít také sušené droždí).

2. Poté smíchejte cukr, mouku, 2 žloutky, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a šťávu a změklé máslo. Na závěr přidejte smetanu. Vypracujte těsto a nechte ho zhruba hodinu kynout.

3. Z vykynutého těsta je třeba vyválet válečky a zaplést je do požadovaných tvarů – představivosti se meze nekladou. Při pečení použijte pečicí papír nebo plech vymažte máslem. Máte-li vytvořené jidáše, nechte je na plechu ještě čtvrt hodiny kynout a nakonec je potřete žloutkem; jidáše budou díky tomu po upečení krásně lesklé.

4. Pečte při teplotě 160–180 °C zhruba 25 minut. Podávat můžete pokapané medem a posypané nasekanými mandlemi.

Zdroj: autorský text

Na slavnostním velikonočním stole se bude vyjímat i výborný mrkvový dort s ořechy, který si můžete připravit podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Prima FRESH

Autor článku

Prima FRESH

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky cukr mouka med pečení jidáše máslo velikonoční recepty české zvyky smetana kynuté těsto žloutek těsto Zelený čtvrtek Velikonoce česká kuchyně

Návrhy pro vás

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína Polévky

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína

Pečené kuře na zelenině aneb víkendový oběd z jednoho hrnce Kuře

Pečené kuře na zelenině aneb víkendový oběd z jednoho hrnce

Makový cheesecake s povidlovou polevou a mandlemi – sladký kousek podzimu ozdobí rodinnou oslavu Sladké

Makový cheesecake s povidlovou polevou a mandlemi – sladký kousek podzimu ozdobí rodinnou oslavu

Hřejivé vepřové na kari s kokosovým mlékem – oběd plný štiplavého zázvoru a chilli papriček Maso

Hřejivé vepřové na kari s kokosovým mlékem – oběd plný štiplavého zázvoru a chilli papriček

Masové kuličky z vepřového s kořenovou zeleninou, dýní a rajčaty na kari Maso

Masové kuličky z vepřového s kořenovou zeleninou, dýní a rajčaty na kari

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno Sladké

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl Maso

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween


Přečtěte si také

Polévky
Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína

Prostřeno!
Prostřeno: Narozeninový dort Lindy Górecké

Prostřeno: Narozeninový dort Lindy Górecké

Prostřeno!
Prostřeno: Kuřecí se smetanovou omáčkou a batáty podle Lindy Górecké

Prostřeno: Kuřecí se smetanovou omáčkou a batáty podle Lindy Górecké

Prostřeno!
Prostřeno: Dýňový krém Lindy Górecké

Prostřeno: Dýňový krém Lindy Górecké

Prostřeno!
Prostřeno: Zdobená bagetka s červenou řepou podle miss

Prostřeno: Zdobená bagetka s červenou řepou podle miss

Novinky
Od špaget přes lasagne po orecchiette: Oslavte Mezinárodní den těstovin s námi!

Od špaget přes lasagne po orecchiette: Oslavte Mezinárodní den těstovin s námi!

Kuře
Pečené kuře na zelenině aneb víkendový oběd z jednoho hrnce

Pečené kuře na zelenině aneb víkendový oběd z jednoho hrnce

Sladké
Makový cheesecake s povidlovou polevou a mandlemi – sladký kousek podzimu ozdobí rodinnou oslavu

Makový cheesecake s povidlovou polevou a mandlemi – sladký kousek podzimu ozdobí rodinnou oslavu

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Sladké
Makový cheesecake s povidlovou polevou a mandlemi – sladký kousek podzimu ozdobí rodinnou oslavu

Makový cheesecake s povidlovou polevou a mandlemi – sladký kousek podzimu ozdobí rodinnou oslavu

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno Sladké

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Sladké dýňové motance se skořicí podle Neplechy na plechu Sladké

Sladké dýňové motance se skořicí podle Neplechy na plechu

Maso
Hřejivé vepřové na kari s kokosovým mlékem – oběd plný štiplavého zázvoru a chilli papriček

Hřejivé vepřové na kari s kokosovým mlékem – oběd plný štiplavého zázvoru a chilli papriček

Masové kuličky z vepřového s kořenovou zeleninou, dýní a rajčaty na kari Maso

Masové kuličky z vepřového s kořenovou zeleninou, dýní a rajčaty na kari

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl Maso

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl

Maso
Hřejivé vepřové na kari s kokosovým mlékem – oběd plný štiplavého zázvoru a chilli papriček

Hřejivé vepřové na kari s kokosovým mlékem – oběd plný štiplavého zázvoru a chilli papriček

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl Maso

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu Vegetariánské

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína

Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů Polévky

Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů

Demi-glace připravený v pomalém hrnci – profesionální kondiment v domácí kuchyni Polévky

Demi-glace připravený v pomalém hrnci – profesionální kondiment v domácí kuchyni

Předkrmy a chuťovky
Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo Předkrmy a chuťovky

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Předkrmy a chuťovky
Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu Vegetariánské

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve Vegetariánské

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Sladké
Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Maso

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem Přílohy

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Fiala exkluzivně: Nestačí jen vykřikovat, co Brusel dělá špatně. Evropa se za mé vlády změnila ANO chce firmám i domácnostem snížit účty za elektřinu o tisíce ročně. Jak to může udělat? Cenu svatého Vojtěcha získal polský filozof Legutko. Je to závazek i velká radost, řekl

prima-zeny

Premiéra Farmy Vojta Kotka už dnes ve 20:15 na Primě: Táta mi chybí každý den, říká herec ve zpovědi Bára predikuje vítězství Mie. Nechápu, že jim to nedochází. Má je omotané, říká Návrat Daniely ze Zrádců byl těžší, přiznal Ondřej Brzobohatý. Sám by do hry nešel

prima-zoom

Nejnovější bojový dron s AI Milostný trojúhelník vyřešil popravou manželky. Bývalý policista nejdřív tvrdil, že si nic nepamatuje Poslední slova z Titanicu: Pasažér s lístkem č. 365222 poslal rodině vzkaz, v němž se loučí se životem

prima-fresh

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína Od špaget přes lasagne po orecchiette: Oslavte Mezinárodní den těstovin s námi! Pečené kuře na zelenině aneb víkendový oběd z jednoho hrnce

prima-cool

Star Wars od Finchera nebudou Transformers se konečně spojí s G.I. Joe a nebude to pro děti. Na všechno dohlíží tvůrce slavného zombie hitu 25 nejoblíbenějších filmů a seriálů mladých diváků

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Podzimní prázdniny: Kam s dětmi, když je chladno, větrno a deštivo? The Weeknd zainvestoval do luxusu. V Miami koupil dům za 50 milionů dolarů Moderátorka Sandra Pospíšilová ukázala zahradu: Zahradničím ráda a domov si zvelebuji

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.