reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Upečte si velikonoční jidáše
Autor: archiv Kublanka Upečte si velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše – upečte si tradiční dobrotu z kynutého těsta

Velikonoce jsou křesťanskými svátky, a proto jsou i velikonoční pokrmy ovlivněné křesťanskou symbolikou. Mazanec nebo velikonoční beránek je snad na každé velikonoční tabuli, ale co takhle zkusit neméně chutné velikonoční jidáše?
klaram , 20.04.2019

reklama

Jak mají vypadat velikonoční jidáše?

Podoby velikonočního jidáše se v jednotlivých krajích různí. Někde se jidáše dělají jako malá vánočka, jinde se pletou copánky, které se posléze zatočí do kolečka a jinde se dělají uzly. Svým tvarem by jidáše měly připomínat provaz, na kterém se Jidáš oběsil poté, co zradil Ježíše.

Zvládnete-li upéct vánočku nebo velikonoční mazanec, zvládnete upéct i jidáše. Základními surovinami pro pečení jidášů je mouka, máslo, droždí, mléko, cukr a vanilkový cukr. Do těsta můžete přidat rozinky. Před podáváním můžete jidáše potřít medem. Toto dříve běžné pečivo pak dostávali chlapci na Zelený čtvrtek, kdy chodili po obci s řehtačkami. Dříve velikonoční jidáše symbolizovaly také hojnost, kterou přináší jaro, díky tomu, že jidáše jsou z kynutého těsta a po vykynutí zvětšují svůj objem.

Upečte si velikonoční jidáše  Foto:

Zajímavost: Tradice říká, že kdo na Zelený čtvrtek před východem slunce pojí velikonoční jidáše, ten bude po celý rok chráněn před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou.

Jak na velikonoční jidáše?

Těsto, z kterého se tato velikonoční dobrota peče, je v podstatě totožné jako to na mazanec.

Co budete potřebovat?

• 500 g hladké mouky

• 60 g krupicového cukru

• 300 ml smetany na vaření (použít lze i smetanu ke šlehání nebo mléko)

• droždí

• 3 žloutky

• 150 g másla

• nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu

• asi 2 lžičky citronové šťávy

• vanilkový cukr

• špetka soli

• případně rozinky, med, nasekané mandle

Postup:

1. Nejprve si připravte kvásek (pro usnadnění práce můžete použít také sušené droždí).

2. Poté smíchejte cukr, mouku, 2 žloutky, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a šťávu a změklé máslo. Na závěr přidejte smetanu. Vypracujte těsto a nechte ho zhruba hodinu kynout.

3. Z vykynutého těsta je třeba vyválet válečky a zaplést je do požadovaných tvarů – představivosti se meze nekladou. Při pečení použijte pečicí papír nebo plech vymažte máslem. Máte-li vytvořené jidáše, nechte je na plechu ještě čtvrt hodiny kynout a nakonec je potřete žloutkem; jidáše budou díky tomu po upečení krásně lesklé.

4. Pečte při teplotě 160–180 °C zhruba 25 minut. Podávat můžete pokapané medem a posypané nasekanými mandlemi.

Autor: Dana Špatenková

reklama

Související témata: Velikonoce , velikonoční recepty , česká kuchyně , jidáše , české zvyky

reklama

Přečtěte si také