reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Domácí nugát pro vánoční skřítky
Autor: istockphoto.com Domácí nugát pro vánoční skřítky

Domácí nugát pro vánoční skřítky

Domácí nugát? Kdy jindy si obhájíte jeho výrobu i konzumac, než právě nyní! Hříšnou pochoutku nechte chladnout přes noc v kuchyni a do rána pomalu, ale jistě zmizí. Zaručeně se o to postarají domácí vánoční skřítkové.
tereza_pankova , Vydáno: 19.12.2017

reklama

Výroba nugátu je jednoduchá. Pokud ho už při přípravě nesníte, nic nemůžete zkazit. Nasypte do něj rozdrcené ořechy nebo ho polijte čokoládovou vrstvou na závěr. Po ztuhnutí a nakrájení na kostky můžete vyrobit jedlé dárky pro své nejbližší. Nebo příliš hubené kamarádky.

Domácí nugát

• 250 g nesoleného másla

• 250 g moučkového cukru

• 2 sáčky vanilkového cukru

• 250 ml kondenzovaného mléka

• 2 lžíce tmavého kuchařského kakaa

• nasekané a opražené ořechy, nejlépe lískové (volitelné)

Čokoládová poleva

• 10 lžic horké vody

• 140 g másla

• 200 g tmavé čokolády na vaření

Postup:

1) Všechny ingredience kromě kakaa smíchejte dohromady a vytvořte nugátové těsto

2) Polovinu odeberte a přidejte do ní kakao. Hněťte tak dlouho, až je část těsta dokonale hnědá.

3) Připravte si pekáček nebo nádobu s rovným dnem, kterou vyložte mikrotenovou fólií nebo pečicím papírem.

4) První část těsta rozválejte na silnější plát a položte ho na dno pekáčku.

5) Totéž udělejte i s druhou, tmavou polovinou nugátového těsta, kterou položte na první vrstvu.

6) Připravte si v kastrůlku čokoládovou polevu – rozehřejte a dohladka rozmíchejte všechny ingredience. Nechte mírně vychladnout.

7) Nugát v pekáčku polijte čokoládovou polevou a stěrkou upravte do hladkého povrchu. Můžete posypat nasekanými a opraženými lískovými ořechy. Nechte důkladně vychladnout a ztuhnout na chladném místě. Nakrájejte na kostičky a zkuste vše nesníst najednou.

Autor: Kamila Ulčová

reklama

Související témata: recept , sladké , škola vaření , jak na to , nugát

reklama

Přečtěte si také