Domácí nugát? Kdy jindy si obhájíte jeho výrobu i konzumac, než právě nyní! Hříšnou pochoutku nechte chladnout přes noc v kuchyni a do rána pomalu, ale jistě zmizí. Zaručeně se o to postarají domácí vánoční skřítkové.
Domácí nugát pro vánoční skřítky
Výroba nugátu je jednoduchá. Pokud ho už při přípravě nesníte, nic nemůžete zkazit. Nasypte do něj rozdrcené ořechy nebo ho polijte čokoládovou vrstvou na závěr. Po ztuhnutí a nakrájení na kostky můžete vyrobit jedlé dárky pro své nejbližší. Nebo příliš hubené kamarádky.
Domácí nugát
• 250 g nesoleného másla
• 250 g moučkového cukru
• 2 sáčky vanilkového cukru
• 250 ml kondenzovaného mléka
• 2 lžíce tmavého kuchařského kakaa
• nasekané a opražené ořechy, nejlépe lískové (volitelné)
Čokoládová poleva
• 10 lžic horké vody
• 140 g másla
• 200 g tmavé čokolády na vaření
Postup:
1) Všechny ingredience kromě kakaa smíchejte dohromady a vytvořte nugátové těsto
2) Polovinu odeberte a přidejte do ní kakao. Hněťte tak dlouho, až je část těsta dokonale hnědá.
3) Připravte si pekáček nebo nádobu s rovným dnem, kterou vyložte mikrotenovou fólií nebo pečicím papírem.
4) První část těsta rozválejte na silnější plát a položte ho na dno pekáčku.
5) Totéž udělejte i s druhou, tmavou polovinou nugátového těsta, kterou položte na první vrstvu.
6) Připravte si v kastrůlku čokoládovou polevu – rozehřejte a dohladka rozmíchejte všechny ingredience. Nechte mírně vychladnout.
7) Nugát v pekáčku polijte čokoládovou polevou a stěrkou upravte do hladkého povrchu. Můžete posypat nasekanými a opraženými lískovými ořechy. Nechte důkladně vychladnout a ztuhnout na chladném místě. Nakrájejte na kostičky a zkuste vše nesníst najednou.
Autor: Kamila Ulčová
redaktorka FTV Prima