Head
- vepřová krkovice 6 plátků
Omáčka
- česnek ¼ lžíce
- majonéza 2 lžíce
- brambory 1 kg
- sádlo 2 lžíce
- medvědí česnek 1 hrst
Postup přípravy
- Plátky masa naklepejte, lehce osolte a opepřete.
- Pečivo pokrájejte na kostičky, osolte a lehce poprašte muškátovým květem. Špenátové listy pokrájejte a vsypte k pečivu. Uzený bok nakrájejte na kostičky, cibuli také.
- Namočené houby dejte vařit.
- Na pánvi rozehřejte polovinu másla, přidejte uzený bok. Jen ho ohřejte, nevyškvařujte. Vsypte cibuli a také prohřejte a poté smíchejte s nakrájeným špenátem a pečivem. Vmíchejte žloutky a sníh z bílků. Nádivku nakonec zalijte smetanou a promíchejte.
- Zapékací mísu vytřete zbylým máslem vložte větvičku rozmarýnu a nahrubo nakrájenou cibulí.
- Na každý plátek masa dejte kopeček nádivky a svažte kuchyňskou nití do tvaru měšce. Naskládejte do zapékací mísy a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 30 minut, až maso změkne.
- Mezitím v kastrolu rozehřejte máslo, vsypte na něj najemno nakrájenou cibuli, zaprašte lžící mouky a orestujte. Zalijte vařenými houbami I s tekutinou. Promíchejte a přiveďte k varu. Vlijte smetanu, přidejte česnek. Osolte, opepřete a zjemněte majonézou.
- Vařené brambory lehce promastěte sádlem a přidejte k nim nakrájený medvědí česnek. Promíchejte a prohřejte. Podávejte s masem, přelitým houbovou omáčkou