Suroviny
- rostlinný olej 2 lžíce
- hovězí žebra (nasekaná na menší kousky) 1,5 kg
- česnek 8 stroužků
- zázvor (očištěný a nakrájený na plátky) 3cm kousek
- badyán 6 hvězdiček
- celá skořice 2 svitky
- hřebíček 8 ks
- černý pepř (celý) 2 lžičky kuliček
- semínka koriandru 2 lžičky
- bílé víno (suché) 250 ml
- sójová omáčka 120 ml
- máslo 3 lžíce
- cibule (oloupaná, nakrájená na tenké plátky) 10 ks
- rýžový ocet 2 lžíce
- nudle (čínské nebo ramen) 500 g
- sůl
Postup přípravy
- Ve velkém silnostěnném kastrolu – nejlépe litinovém – rozehřejte olej. Při střední teplotě na něm opékejte osolená žebírka ze všech stran až zhnědnou, asi 12 až 14 minut. Opékejte je postupně, abyste kastrol nepřeplnili, a hotová žebírka odkládejte stranou.
- V kastrolu ponechte jen tolik oleje, aby bylo dno pokryté, zbytek odlejte. V kastrolu při střední teplotě opékejte bílé části jarní cibulky a česnek, až začnou chytat barvu, asi 4 minuty. Přidejte badyán, skořici, hřebíček, pepř a koriandr a za častého promíchávání smažte, až se koření rozvoní a olej bude syčet, asi 1 minutu.
- Vlijte víno, odškrabejte přípečky ze dna kastrolu a vařte, až se víno téměř odpaří, asi 3 minuty. Do kastrolu vraťte maso, přidejte sójovou omáčku a 3 l vody. Uveďte do varu, pak teplotu snižte a kastrol částečně přikryjte pokličkou. Zlehka vařte asi 1 ½ hodiny, až bude maso téměř odpadat od kostí.
- Mezitím v jiném velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte máslo při střední teplotě. Až přestane pěnit, vsypte cibuli, osolte ji a za častého promíchávání smažte, až začne zlátnout, asi 15 minut. Pak teplotu snižte a za častého promíchávání smažte ještě asi 30 až 45 minut, až cibule zhnědne a hodně zvláční.
- Z polévky vyndejte měkké maso a nechte ho stranou vychladnout. Pak ho natrhejte na vlákna, odstraňte přitom případné blány a šlachy. Vývar přeceďte přes jemný cedník nebo síto.
- Maso a vývar vlijte do kastrolu k cibuli, uveďte do varu, snižte teplotu a polévku vařte, až trochu zhoustne a chutě se propojí, asi 30 minut. Vlijte ocet, ochutnejte ji, a je-li třeba, přidejte ještě ocet nebo sójovou omáčku.
- Zelenou část cibulek nakrájejte šikmo na tenké plátky, nudle uvařte zvlášť podle návodu na obalu a rozdělte je do misek. Zalijte polévkou, posypte jarní cibulkou a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Základním chuťovým nosníkem cibulačky je důkladná karamelizace cibule – ta musí být dokonale zlatohnědá a vláčná (ale ne připálená). V kombinaci a asijským voňavým vývarem se pak z už tak skvělé pařížské cibulačky stane opravdu mana nebeská. Připravte se ovšem na to, že vůně cibule prostoupí nejen váš byt, ale i celé široké okolí.
Francouzská cibulačka s nudlemi po asijsku Zdroj: Marek Kučera