Francouzská cibulačka s nudlemi po asijsku

Moje hodnocení
2x

Mytická cibulová polévka z bývalého „břicha Paříže“ je celosvětově proslulá a prakticky celosvětově oblíbená – ale řekli jsme si, že vám nabídneme její multi kulti variantu, zkříženou řekněme s vietnamskou polévkou pho bo!

9 porcí
180 minut
asijská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ve velkém silnostěnném kastrolu – nejlépe litinovém – rozehřejte olej. Při střední teplotě na něm opékejte osolená žebírka ze všech stran až zhnědnou, asi 12 až 14 minut. Opékejte je postupně, abyste kastrol nepřeplnili, a hotová žebírka odkládejte stranou.
  2. V kastrolu ponechte jen tolik oleje, aby bylo dno pokryté, zbytek odlejte. V kastrolu při střední teplotě opékejte bílé části jarní cibulky a česnek, až začnou chytat barvu, asi 4 minuty. Přidejte badyán, skořici, hřebíček, pepř a koriandr a za častého promíchávání smažte, až se koření rozvoní a olej bude syčet, asi 1 minutu.
  3. Vlijte víno, odškrabejte přípečky ze dna kastrolu a vařte, až se víno téměř odpaří, asi 3 minuty. Do kastrolu vraťte maso, přidejte sójovou omáčku a 3 l vody. Uveďte do varu, pak teplotu snižte a kastrol částečně přikryjte pokličkou. Zlehka vařte asi 1 ½ hodiny, až bude maso téměř odpadat od kostí.
  4. Mezitím v jiném velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte máslo při střední teplotě. Až přestane pěnit, vsypte cibuli, osolte ji a za častého promíchávání smažte, až začne zlátnout, asi 15 minut. Pak teplotu snižte a za častého promíchávání smažte ještě asi 30 až 45 minut, až cibule zhnědne a hodně zvláční.
  5. Z polévky vyndejte měkké maso a nechte ho stranou vychladnout. Pak ho natrhejte na vlákna, odstraňte přitom případné blány a šlachy. Vývar přeceďte přes jemný cedník nebo síto.
  6. Maso a vývar vlijte do kastrolu k cibuli, uveďte do varu, snižte teplotu a polévku vařte, až trochu zhoustne a chutě se propojí, asi 30 minut. Vlijte ocet, ochutnejte ji, a je-li třeba, přidejte ještě ocet nebo sójovou omáčku.
  7. Zelenou část cibulek nakrájejte šikmo na tenké plátky, nudle uvařte zvlášť podle návodu na obalu a rozdělte je do misek. Zalijte polévkou, posypte jarní cibulkou a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Základním chuťovým nosníkem cibulačky je důkladná karamelizace cibule – ta musí být dokonale zlatohnědá a vláčná (ale ne připálená). V kombinaci a asijským voňavým vývarem se pak z už tak skvělé pařížské cibulačky stane opravdu mana nebeská. Připravte se ovšem na to, že vůně cibule prostoupí nejen váš byt, ale i celé široké okolí.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty