Suroviny
- vejce
- máslo 150 g
- hladká mouka 250 g
- cukr 50 g
- vanilkový cukr
- voda ( - volitelné ) 0.125 l
- prášek do pečiva 2 lžíce
Dezert
- lesní ovoce
- zakysaná smetana 2 kelímek
- na vaření ( - volitelné ) 1 kelímek
- čokoláda na vaření 2 tabulka
Postup přípravy
Smícháme 125 g rozpuštěného másla, cukr a žloutky. Vše vymícháme ručním šlehačem, přidáme mléko nebo vodu, kypřicí prášek a mouku. V druhé misce si vyšleháme bílky do pěny a vmícháme je do těsta. Lijeme do vaflovače a pečeme do zlatohněda.
Ve vodní lázni rozpustíme zbytek másla (25 g) a čokolády a přilijeme smetanu ke šlehání. Do několika misek rozdělíme zakysanou smetanu a dolíváme vytvořenou směsí z čokolády.Vafle poté namáčíme do mističek. Jako třešinku si můžeme ještě v další misce ohřát lesní plody. Vše jíme společně.
Dezert
Domácí vafle s lesním ovocem a smetanovočokoládovou omáčkou
Ingredience:
- 3 vejce
- 150 g másla,
- 250 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/8 l mléka nebo vody
- 2 lžíce prášku do pečiva
- mrazené lesní plody (maliny ostružiny, rybíz, jahody)
- zakysaná smetana (2 malé kelímky)
- smetana ke šlehání nebo na vaření (1 kelímek)
- 2 tabulky čokolády na vaření