reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Slavnostní narozeninový dort
Autor: Pradobroty.cz Slavnostní narozeninový dort

Slavnostní narozeninový dort

Hodnoceno: 9x
Doma upečený narozeninový dort! To je rozhodně věc, která dokáže potěšit snad každého oslavence. Nemyslíte? :)
do 2 hodin
8–12 porcí

Dort na fotkách je opravdu velký a má v průměru 30 cm. Tento recept je upravený na poloviční množství a menší průměr dortu, který po rozkrájení vyjde na 8–12 porcí. Pokud chcete opravdu takhle velký dort, použijte všeho dvojnásobné množství a dortové formy s průměrem 30 cm.

A pokud máte malinovou zavařeninu, není třeba ji v tuto chvíli připravovat, tento krok přeskočte a na finišování dortu použijte asi 4 lžíce té vaší.

Článek

Čokoládové burgery  Foto:

24 božských čokoládových dortů, moučníků i dezertů

Sladká jídla z čokolády jsou mezi lidmi velice oblíbená. Není se čemu divit, jsou hezká na pohled a chuťově fantastická. Když se navíc přidá čerstvé ovoce, sbíhají se...

reklama

Suroviny (8–12 porcí)

Malinová marmeláda:

Krém:

Čokoládová poleva:

Postup

  1. Troubu rozehřejte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Dvě formy o průměru 20–22 cm vyložte pečicím papírem, kraje nechte, jak jsou (když je nevymažete, těsto se na ně přilepí a korpus je hezky rovný, neodskakuje a piškot nevypadá jako kužel).
  2. Pokud nemáte dvě formy, upečte korpus nadvakrát, nebo je nutno mít formu, která je vyšší než 10–11 cm, aby se do ní všechno těsto vešlo. Máslo si rozpusťte a nechte trochu zchladnout.
  3. Bílky oddělte od žloutků, bílky dejte do čisté suché mísy. Žloutky odložte do misky vedle. K bílkům přidejte trochu soli a šlehejte do polotuhého sněhu.
  4. Pak po lžících přidávejte za stálého šlehání cukr a vždy počkejte, až se zapracuje do sněhu, a pak přidejte další až do spotřebování.
  5. Šlehejte dál, dokud není sníh pevný (po zastavení a zvednutí metly se tvoří pevné ostré špičky, které nemají tendenci stékat ani se ohýbat).
  6. Opět spusťte šlehač a přidejte první žloutek, nechte ho metlou zapracovat, přilijte trochu zchladlého másla, pak opět žloutek, další trochu másla a takto až do spotřebování obou surovin.
  7. V suché misce smíchejte hladkou mouku a prášek do pečiva. Šlehač zpomalte na menší výkon a postupně přisypte do vaječné směsi mouku a nechte spojit v hladké těsto.
  8. Vylijte do dvou forem (do každé stejný díl) a pečte 20 minut. Upečený piškot poznáte tak, že při zatlačení prstem na povrch se nepropadá, ale jemně pruží a po vpíchnutí doprostřed vyjde špejle suchá.
  9. Formy vyndejte z trouby a nechte 10 minut chladnout na mřížce. Poté objeďte nožem boky, sundejte okruží a odstraňte i spodek formy. Nechte na mřížce zcela vychladnout.
  10. Malinová marmeláda: Do rendlíku vložte maliny, zasypte cukrem a za stálého mícháme přiveďte k varu a pak svařujte asi 5 minut do kaše.
  11. Směs přepasírujte a nechte zchladnout. Pak přisypte škrob, rozmíchejte a znovu postavte na oheň. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte ještě asi 1 minutu do zhoustnutí.
  12. Přikryjte fólií tak, že se dotýká celého povrchu, a nechte zcela vychladnout.
  13. Krém: Máslo a mascarpone vyndejte z lednice asi hodinu před přípravou krému, aby máslo dostatečně povolilo a aby měly suroviny stejnou teplotu.
  14. Máslo vložte do mísy a šlehejte asi 10 minut do světlé nadýchané pěny (našlehaná směs musí být téměř bílá, ztratí máslově žlutou barvu).
  15. Pak snižte otáčky šlehače a po lžících zašlehávejte veškeré mascarpone. Přidejte i vanilku a cukr podle chuti. Naposledy prošlehejte.

Sestavení dortu

Připravte si oba korpusy a jednou je prořízněte, vzniknou tak 4 pláty piškotu. Připravte si tác, na kterém budete dort servírovat a na střed natřete malé množství krému a na něj položte první plát (spodní).

Vezměte 1/4 malinové marmelády a rozetřete ji na piškot (ne až do krajů), následuje asi pětina krému, kterou rovnoměrně rozetřete po celém plátu a zarovnejte velkým nožem nebo cukrářskou kartou. Položte druhý plát a postup opakujte.

Takto se dostaňte až ke 4. plátu, který nepotírejte marmeládou (ano, ještě 1/4 marmelády zbyla). Nyní máte sestavený dort a zbývá ho potřít krémem a zahladit. Na vršek a boky naneste čtvrtou pětinu krému (poslední pětina zbývá na finální barvení a zdobení tímto obarveným krémem) a pomocí stěrky a cukrářské karty dort zahlaďte a dejte vychladit. Zbytek marmelády zašlehejte do zbylého krému a vznikne růžový krém na pozdější zdobení.

Čokoládová poleva

Čokoládu a máslo vložte do misky a ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpusťte. Směs nechte zchladnout tak, aby byla stále tekutá, ale šel v ní udržet prst.

Přendejte čokoládu do dávkovací trubičky nebo do malé konvičky na mléko s úzkým hrdlem. Dort vyndejte z lednice a po okrajích ho opatrně polijte čokoládou, kterou každou chvíli přelijte i přes okraj, aby začala stékat dolů. Čokoláda je jen na kraji dortu, nepolévejte celou vrchní plochu. Dort vraťte do lednice a nechte zatuhnout čokoládovou polevu.

Růžový krém vložte do pytlíku s potřebnou špičkou (já mám 2D) a na krajích dortu nastříkejte krém do tvaru růžiček (pro návod, jak na takové růžičky hledejte na youtube "rose swirl cake").

Prostředek dortu nechte buď prázdný a nebo na něj vyrovnejte drobnější ovoce, které dopředu posypte trochou cukru krupice a nechte asi 10 minut stát – ovoce se tak čátečně zakonzervuje a nebude osychat ani se kazit.

Slavnostní narozeninový dort 2 Foto: Slavnostní narozeninový dort; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto: Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

 

 

reklama