Korpus
- vejce (menší až střední velikost) 6 ks
- cukr krupice 150 g
- hladká mouka 150 g
- máslo 30 g
- prášek do pečiva 1 lžička
Malinová marmeláda
- mražené maliny 250 g
- cukr krupice 25 g
- kukuřičný škrob 5 g
Krém
- mascarpone 750 g
- máslo 150 g
- moučkový cukr 70–100 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
Čokoládová poleva
- hořká čokoláda (50 % kakaa) 50 g
- máslo 30 g
Dort na fotkách je opravdu velký a má v průměru 30 cm. Tento recept je upravený na poloviční množství a menší průměr dortu, který po rozkrájení vyjde na 8–12 porcí. Pokud chcete opravdu takhle velký dort, použijte všeho dvojnásobné množství a dortové formy s průměrem 30 cm.
A pokud máte malinovou zavařeninu, není třeba ji v tuto chvíli připravovat, tento krok přeskočte a na finišování dortu použijte asi 4 lžíce té vaší.
Článek
24 božských čokoládových dortů, moučníků i dezertů
Sladká jídla z čokolády jsou mezi lidmi velice oblíbená. Není se čemu divit, jsou hezká na pohled a chuťově fantastická. Když se navíc přidá čerstvé ovoce, sbíhají se...
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Dvě formy o průměru 20–22 cm vyložte pečicím papírem, kraje nechte, jak jsou (když je nevymažete, těsto se na ně přilepí a korpus je hezky rovný, neodskakuje a piškot nevypadá jako kužel).
- Pokud nemáte dvě formy, upečte korpus nadvakrát, nebo je nutno mít formu, která je vyšší než 10–11 cm, aby se do ní všechno těsto vešlo. Máslo si rozpusťte a nechte trochu zchladnout.
- Bílky oddělte od žloutků, bílky dejte do čisté suché mísy. Žloutky odložte do misky vedle. K bílkům přidejte trochu soli a šlehejte do polotuhého sněhu.
- Pak po lžících přidávejte za stálého šlehání cukr a vždy počkejte, až se zapracuje do sněhu, a pak přidejte další až do spotřebování.
- Šlehejte dál, dokud není sníh pevný (po zastavení a zvednutí metly se tvoří pevné ostré špičky, které nemají tendenci stékat ani se ohýbat).
- Opět spusťte šlehač a přidejte první žloutek, nechte ho metlou zapracovat, přilijte trochu zchladlého másla, pak opět žloutek, další trochu másla a takto až do spotřebování obou surovin.
- V suché misce smíchejte hladkou mouku a prášek do pečiva. Šlehač zpomalte na menší výkon a postupně přisypte do vaječné směsi mouku a nechte spojit v hladké těsto.
- Vylijte do dvou forem (do každé stejný díl) a pečte 20 minut. Upečený piškot poznáte tak, že při zatlačení prstem na povrch se nepropadá, ale jemně pruží a po vpíchnutí doprostřed vyjde špejle suchá.
- Formy vyndejte z trouby a nechte 10 minut chladnout na mřížce. Poté objeďte nožem boky, sundejte okruží a odstraňte i spodek formy. Nechte na mřížce zcela vychladnout.
- Malinová marmeláda: Do rendlíku vložte maliny, zasypte cukrem a za stálého mícháme přiveďte k varu a pak svařujte asi 5 minut do kaše.
- Směs přepasírujte a nechte zchladnout. Pak přisypte škrob, rozmíchejte a znovu postavte na oheň. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte ještě asi 1 minutu do zhoustnutí.
- Přikryjte fólií tak, že se dotýká celého povrchu, a nechte zcela vychladnout.
- Krém: Máslo a mascarpone vyndejte z lednice asi hodinu před přípravou krému, aby máslo dostatečně povolilo a aby měly suroviny stejnou teplotu.
- Máslo vložte do mísy a šlehejte asi 10 minut do světlé nadýchané pěny (našlehaná směs musí být téměř bílá, ztratí máslově žlutou barvu).
- Pak snižte otáčky šlehače a po lžících zašlehávejte veškeré mascarpone. Přidejte i vanilku a cukr podle chuti. Naposledy prošlehejte.