reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Narozeninový dort
Autor: Janina Černá / Cukrfree Narozeninový dort

Narozeninový dort

Hodnoceno: 3x
Jestli má někdo z vaší rodiny či přátel v blízké době narozeniny, rozhodně popřemýšlejte o tomto dortu – však to má v názvu. Navíc využijete čerstvé sezónní ovoce, které mu dodá tu správnou šťávu! :)
nad 2 hodiny

reklama

Postup

  1. Korpus: Mandle namočte na 30 minut do horké vody a poté přeceďte. Troubu předehřejte na 175 °C.
  2. Mandle, pistácie, sůl, kardamom a skořici vložte do mixéru a společně rozmixujte. Směs poté vložte do větší nádoby, přidejte kypřicí prášek, jedlou sodu, kůru z citronu, popř. stévii a vše důkladně promíchejte.
  3. Poté přidejte vejce, bílky a kokosové mléko a míchejte, dokud nevznikne hladká směs. Tu poté přemístěte do formy na dort o průměru 22 cm.
  4. Pečte 35–40 minut, dokud povrch těsta nezezlátne. Propečenost kontrolujte špejlí. Hotový korpus vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Poté pomocí delšího nože prokrojte korpus tak, aby vznikly dva stejně široké pláty.
  5. Krém: Mascarpone promíchejte společně s vanilkou. Smetanu pomocí ručního šlehače vyšlehejte dotuha, poté ji pomalu přimíchejte k mascarpone.
  6. Dort: Polovinu krému rozprostřete nejdříve na první plát dortu (můžete přidat i kousky ovoce).
  7. Poté přiklopte druhou polovinu korpusu, na kterou rozetřete zbytek krému a ozdobte lesními plody, květy, mátou a posypte nasekanými pistáciemi. Hotový dort nechte v lednici alespoň 2 hodiny zatuhnout.

Narozeninový dort 2 Foto: Narozeninový dort; foto: Janina Černá / Cukrfree

Sladký život bez cukru

CukrFree blog Foto:

Janina Černá, známá foodblogerka a autorka výtečné kuchařky, neměla cestu, jejímž cílem je zdravé stravování, způsob života a udržení si správné váhy a hezké postavy, lehkou.

Ta její vedla přes pubertální přesvědčení o vlastní nadváze až k poruše příjmu potravy, s níž bojovala několik let stejně jako s nejrůznějšími „zaručenými“ dietami, až k poznání, že pro ni je tím pravým směrem zbavení se závislosti na cukru.

Její vlastní blog CukrFree.cz, v jehož názvu se uchýlila k prvotnímu nápadu, vznikl jako vyjádření potřeby předat nabyté informace a zkušenosti i ostatním (a pozor, najdete tu opravdu dostatečné množství sladkostí, jako jsou brownies, cheesecake nebo různé dorty včetně obměn bez mléčných výrobků či v raw verzích). O tom, že s elánem a přesvědčením tvořený web zaplnil díru na trhu bezezbytku, svědčí nejen obrovské množství fanoušků ale i to, že kuchařka z něj vyšlá byla ihned vyprodána a okamžitě se dotiskovala.

reklama