Najděte si recept
Na co máte chuť?

Narozeninový dort
Suroviny
Korpus:
- mandle 2 hrnky
- vyloupané pistácie 1 a 1/2 hrnku 200 g
- kardamom 1 lžička
- Skořice 1 lžička
- Vejce 3 ks
- bílky 4 ks
- kypřicí prášek z vinného kamene 2 lžičky
- jedlá soda 2 lžičky
- nastrouhaná kůra z bio citronu
- kokosové mléko 1 hrnek
- špetka soli
- stévie podle chuti
Krém:
- Mascarpone 500 g
- smetana na šlehání 500 ml
- vanilková esence
Postup
- Korpus: Mandle namočte na 30 minut do horké vody a poté přeceďte. Troubu předehřejte na 175 °C.
- Mandle, pistácie, sůl, kardamom a skořici vložte do mixéru a společně rozmixujte. Směs poté vložte do větší nádoby, přidejte kypřicí prášek, jedlou sodu, kůru z citronu, popř. stévii a vše důkladně promíchejte.
- Poté přidejte vejce, bílky a kokosové mléko a míchejte, dokud nevznikne hladká směs. Tu poté přemístěte do formy na dort o průměru 22 cm.
- Pečte 35–40 minut, dokud povrch těsta nezezlátne. Propečenost kontrolujte špejlí. Hotový korpus vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Poté pomocí delšího nože prokrojte korpus tak, aby vznikly dva stejně široké pláty.
- Krém: Mascarpone promíchejte společně s vanilkou. Smetanu pomocí ručního šlehače vyšlehejte dotuha, poté ji pomalu přimíchejte k mascarpone.
- Dort: Polovinu krému rozprostřete nejdříve na první plát dortu (můžete přidat i kousky ovoce).
- Poté přiklopte druhou polovinu korpusu, na kterou rozetřete zbytek krému a ozdobte lesními plody, květy, mátou a posypte nasekanými pistáciemi. Hotový dort nechte v lednici alespoň 2 hodiny zatuhnout.
Narozeninový dort; foto: Janina Černá / Cukrfree
Sladký život bez cukru
Janina Černá, známá foodblogerka a autorka výtečné kuchařky, neměla cestu, jejímž cílem je zdravé stravování, způsob života a udržení si správné váhy a hezké postavy, lehkou.
Ta její vedla přes pubertální přesvědčení o vlastní nadváze až k poruše příjmu potravy, s níž bojovala několik let stejně jako s nejrůznějšími „zaručenými“ dietami, až k poznání, že pro ni je tím pravým směrem zbavení se závislosti na cukru.
Její vlastní blog CukrFree.cz, v jehož názvu se uchýlila k prvotnímu nápadu, vznikl jako vyjádření potřeby předat nabyté informace a zkušenosti i ostatním (a pozor, najdete tu opravdu dostatečné množství sladkostí, jako jsou brownies, cheesecake nebo různé dorty včetně obměn bez mléčných výrobků či v raw verzích). O tom, že s elánem a přesvědčením tvořený web zaplnil díru na trhu bezezbytku, svědčí nejen obrovské množství fanoušků ale i to, že kuchařka z něj vyšlá byla ihned vyprodána a okamžitě se dotiskovala.