Korpus
- mandle 2 hrnky
- vyloupané pistácie 1 a 1/2 hrnku 200 g
- kardamom 1 lžička
- Skořice 1 lžička
- Vejce 3 ks
- bílky 4 ks
- kypřicí prášek z vinného kamene 2 lžičky
- jedlá soda 2 lžičky
- nastrouhaná kůra z bio citronu
- kokosové mléko 1 hrnek
- špetka soli
- stévie podle chuti
Krém
- Mascarpone 500 g
- smetana na šlehání 500 ml
- vanilková esence
Zdobení
- sezónní ovoce – jahody, maliny, ostružiny, borůvky
- květy – chrpa, sušená růže
- lístky máty
- nasekané pistácie
Postup přípravy
- Korpus: Mandle namočte na 30 minut do horké vody a poté přeceďte. Troubu předehřejte na 175 °C.
- Mandle, pistácie, sůl, kardamom a skořici vložte do mixéru a společně rozmixujte. Směs poté vložte do větší nádoby, přidejte kypřicí prášek, jedlou sodu, kůru z citronu, popř. stévii a vše důkladně promíchejte.
- Poté přidejte vejce, bílky a kokosové mléko a míchejte, dokud nevznikne hladká směs. Tu poté přemístěte do formy na dort o průměru 22 cm.
- Pečte 35–40 minut, dokud povrch těsta nezezlátne. Propečenost kontrolujte špejlí. Hotový korpus vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Poté pomocí delšího nože prokrojte korpus tak, aby vznikly dva stejně široké pláty.
- Krém: Mascarpone promíchejte společně s vanilkou. Smetanu pomocí ručního šlehače vyšlehejte dotuha, poté ji pomalu přimíchejte k mascarpone.
- Dort: Polovinu krému rozprostřete nejdříve na první plát dortu (můžete přidat i kousky ovoce).
- Poté přiklopte druhou polovinu korpusu, na kterou rozetřete zbytek krému a ozdobte lesními plody, květy, mátou a posypte nasekanými pistáciemi. Hotový dort nechte v lednici alespoň 2 hodiny zatuhnout.